Inte Yasins fel att folk röstade på honom

P3 lät lyssnarna välja. Du kan inte ana vad som hände sen

Civilminister Ardalan Shekarabi kritiserade i helgen P3 för att de delat ut priser till den häktade rapparen Yasin för Årets Artist och Årets Hiphop/rnb- artist. Vinnarna röstades fram av P3:s lyssnare och jurygrupper. Publikens röst vägde tyngst.

På Friends Arena håller Zlatan nu under eftermiddagen sin första tårfyllda presskonferens efter combacken i landslaget. På Kronobergshäktet sitter rapparen Yasin Abdullahi Mahamoud häktad sedan nyårsafton.

Zlatan och Yasin är inte lika. Den ena gjorde mål för Milan i helgen, har tolv guldbollar och är rik som ett troll. Den andre blev i helgen framröstad av P3:s lyssnare som Årets artist och Årets hiphopartist på P3 guld och ska i morgon få besked om han kommer att ställas inför rätta för stämpling till människorov av en annan känd artist.

Zlatan och Yasin är inte lika, men det finns paralleller mellan dem som är intressanta.

Både är födda i Sverige till invandrade föräldrar. De är uppvuxna i förorter, Rosengård i Malmö respektive Rinkeby i Stockholm. Båda har berättat om sitt kriminella förflutna, Zlatan i sin självbiografi "Jag är Zlatan", Yasin i sina raptexter. Zlatans bok nominerades till Litteratursveriges mest prestigefulla pris Augustpriset, Yasin har fått fina musikpriser.

Inte representativa för Rinkeby och Rosengård

De vet båda hur det är att växa upp i ett hem där man som barn inte alltid kunde äta sig mätt. De vet hur det är att växa upp med ensamstående föräldrar som har traumatiserats av krig. De vet hur det är att möta rasism och bli dömd för sin hudfärg och sitt namn. De vet att uppförsbacken är brant för den som bor i ett utsatt område där få pratar svenska och många saknar ett jobb.

Yasin och Zlatan är på olika sätt representanter för den svenska underklassen i dag, som i stor utsträckning består av invandrare och deras barn. Men Yasin och Zlatan är inte särskilt representativa för varken Rinkeby eller Rosengård. Tack vare sina begåvningar har de nått framgång genom de två vägar – musiken och fotbollen – som fortfarande är framkomliga för de som saknar studievana, eller ekonomiskt och socialt kapital.

Redan 1994 rappade The Latin Kings om hur det gick bra för vissa i skuggan av betongen, medan andra sket i skolan, hängde i gäng och började knarka. "Kompis från förr, kompis från förr... Några lyckas några dör".

I dag är Latin Kings invalda i svenska Hall of Fame. Samtidigt är den här typen av texter om den svenska underklassens vardag satt under hård kritik. Otaliga debattörer har på senare tid tyckt att radiokanaler och streamtjänster bör sluta spela "gangsterrap".

Shekarabi till storms mot lyssnarna

I helgen gick till och med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, som säkert själv tillhör generationen som växte upp med Latin Kings, ut och kritiserade P3 för att Yasin fått två priser av deras lyssnare. Men vad tycker ministern att P3 skulle ha gjort? Underkänt lyssnarnas röster?

Långt ifrån alla som växer upp i ett socialt utsatt område blir kriminella, alla blir heller inte en Yasin eller en Zlatan. Men deras olika berättelser är värda att bli hörda och lyssnade till. Särskilt folkvalda politiker borde vara intresserade av det, kan man tycka.