Mejla

Ingvar Persson

Moderater vill straffa den som slitit ut sig

Människor som arbetet ett helt liv behandlas ovärdigt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är kritisk till regeringens skattesänkningar
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är kritisk till regeringens skattesänkningar

LEDARE

Den som har arbetat hårt och slitigt ut kroppen har rätt att behandlas värdigt de sista åren innan pension. Det borde vara självklart i ett anständigt samhälle. Men det är inte självklart i Sverige.

Här tvingas många människor avsluta ett långt arbetsliv med en förnedrande ringdans av prövningar och bedömningar mot fyrkantiga regelverk. Eller med att leva upp de pengar som skulle gå till en trygg ålderdom.

Och det trots att alla vet att det egentligen inte finns något jobb att få.

De nya regler för sjukersättning - det som tidigare kallades förtidspension - som Ardalan Shekarabi presenterade i dag kommer inte att lösa problemet. Men de kommer att underlätta för många människor som arbetat hårt och gjort allt för att bidra.

Lättare att få ersättning

I korthet handlar det om att den som blir sjuk när hon eller han har mindre än fem år kvar till pension ska kunna få sjukersättning om det inte finns ett lämpligt jobb att gå till på riktigt.

Utredaren som lämnade sitt förslag förra månaden gissade att ytterligare mellan fem och tio tusen personer om året skulle kunna få ersättning beviljad. Det skulle göra Sverige lite anständigare.

I onsdags berättade Magdalena Andersson om skattesänkningar för drygt tio miljarder kronor. Det mesta sprids ut över svenskarna, men den viktigaste punkten är kanske att straffskatten på förtidspensioner försvinner. Vi har nämligen den märkliga ordningen att den som är så sjuk att man får sjukersättning har betalat mer skatt än den som jobbar och får lön.

Moderaterna kallar det arbetslinjen, eftersom de inbillar sig att det är "bidragen" som gör människor sjuka eller arbetslösa.

Stenhårda regler

I verkligheten talar vi om människor som verkligen inte kan arbeta. Och inte ens det hjälper alltid. De stenhårda svenska reglerna leder till att många av dem som får avslag hamnar rakt i fattigdom. En undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen visade nyligen att var femte person som nekats sjukersättning fanns hos Kronofogden ett år senare.

Man kunde vänta sig att Moderater som Elisabeth Svantesson skulle se allt det. Reaktionen igår visade motsatsen. Moderaternas ekonomiska talesperson protesterade mot en skattesänkning. Redan det anmärkningsvärt. Men anledningen var just att den inte skulle leda till "jobb".

I klartext. Om den som är utsliten eller för sjuk för att arbeta inte tvingas betala straffskatt så kommer ingen att vilja arbeta.

Så tänkte Moderaterna under Anders Borg, och så tänker de fortfarande.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

LO-medlemmarna har räddat sjukförsäkringen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elisabeth Svantesson

Magdalena Andersson

Ardalan Shekarabi

Moderaterna

Socialförsäkring

Pension