Politiken kan inte vara en sandlåda

Ceremonierna får vänta för Magdalena Andersson

Magdalena Andersson.

I dag var det meningen att jobbet skulle börja på riktigt för Magdalena Anderssons regering. Konselj hos kungen, fnissiga ministrar på klasskortet från slottsbacken och regeringsförklaring i riksdagens kammare. Så blir det som bekant inte. Efter den här veckans kaotiska superonsdag får ceremonierna vänta några dagar.

Politik är ett spel. När det är som bäst kan det vara vackert. Olika intressen som söker lösningar som kanske inte älskas av alla men som alla ändå kan leva med. Kompromissen som ett sätt att lösa problem.

Det svenska folket har sett de senaste dagarna är något annat. Politik som maktkamp och prestige.

Många blev chockade

Centern chockade uppenbarligen många med sitt beslut att släppa fram den budget Sverigedemokraterna förhandlat fram.

Ett svek, inte bara om vi frågar Miljöpartiet. Men ingen borde kanske ha blivit förvånad över det som hände i onsdags. Tecknen har funnits länge.

Den här veckans politiska röra är en direkt följd av sommarens regeringskris. Och den var å sin sida resultatet av regeringsförhandlingarna efter valet 2018 och januariavtalet med sin formulering om att stänga ute delar av regeringsunderlaget.

Sjöstedts röda linjer

Magdalena Anderssons problem den här veckan började redan när Jonas Sjöstedt drog sina röda linjer.

Alltså kunde Andreas Norlén under en enda dag både slå klubban i borde för att markera valet av Sveriges första kvinnliga statsminister och ta emot samma statsministers avskedsansökan. Och det utan att en enda av riksdagsledamöterna hade bytt åsikt.

Ingenting har förändrats sedan i onsdags. På ett sätt är det uppmuntrande. Det betyder att det finns en väg ur kaoset.

Väljs i nästa vecka

Av allt att döma kommer riksdagen i nästa vecka åter att kunna välja Magdalena Andersson till statsminister. Den gången blir det för en ren socialdemokratisk regering som förhoppningsvis både hinner tillträda och kan leda landet fram till valet.

Att den politiska situationen inte förändrat betyder samtidigt att alla de problem som ledde fram till onsdagens dramatik finns kvar. Och av allt att döma kommer de att finnas kvar också efter nästa val.

De partier som i nästa vecka kommer att välja Magdalena Andersson måste hitta ett sätt att respektera varandra. Och att spela det politiska spelet så att alla blir vinnare på sista raden.

Annars fortsätter röran.


Borde vi vara förvånade över det som hände i onsdags? Vems är felet? Och kanske framför allt, kommer Magdalena Andersson ändå att bli statsminister?

Diskutera med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 9, men det går bra att skriva inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    26 nov 2021

    Klockan har passerat halv och det är dags att stänga chatten. Som vanligt har jag bara hunnit kommentera en bråkdel av alla inlägg. Jag beklagar det men vill tacka alla som har bidragit.

    Diskussionen lär fortsätta. I dag bordlägger riksdagen förslaget till ny statsminister för andra gången.

  • Ingvar Persson
    26 nov 2021

    Hej Kerstin.

    Om man ska säga att oredan beror på SD:s inträde kan väl diskuteras, men det är sant att partiet ritat om den politiska kartan och att många partier fortfarande har svårt att orientera sig.

    När det gäller lösningen håller jag med dig. Jag tror också att det skulle vara svårt för Sverigedemokraterna att försvara sitt stöd till moderatpolitik inför sina väljare. Men det borde de faktiskt tvingas göra.

  • 26 nov 2021

    Hej Ingvar,

    Den parlamentariska oredan beror väl i grunden på SD:s inträde i politiken, eller?

    Borde inte S framgent satsa på att ta tillbaka så många väljare som möjligt från SD? Partier av SD:s typ börjar tappa väljarstöd i många länder. SD borde konfronteras mer för sitt politiska program; inte bara för sitt ursprung.

    Kerstin Olsson
  • Ingvar Persson
    26 nov 2021

    Hej Kristian.

    Jag förstår det, och det är klart att jag skulle kunna fylla på med beskrivningar av Moderater, Kristdemokrater, Sverigedemokrater och Liberaler.

    Samtidigt får man kanske ha respekt för att det parlamentariska läget verkligen är ganska komplicerat.

    Som Andreas Norlén sammanfattade igår: "Jag är säker på att allting är krångligt den här mandatperioden".

  • 26 nov 2021

    Centern har varit hänsynslösa, miljöpartiet dåraktiga, vänstern sluga och sossarna högmodiga.

    Lite så känns det för en som inte är helt insatt i alla turer.

    Kristian