Livsfarliga miljöer och lönefiffel är Sverige idag

Kriminalitet i arbetslivet hänger samman med annan brottslighet

Peter Wixtröm

I slutet av november slog polisen och flera andra myndigheter till mot bygget av batterifabriken i Skellefteå.

Bygget är antagligen landets mest uppmärksammade. En helt ny produktionsanläggning, upp emot 3 000 arbetsplatser i Västerbotten och allt dessutom i en framtidsbransch.

Det har knappast förekommit en konferens eller ett möte dit Northvolt inte har bjudits in för att visa upp planerna och berätta hur långt man har kommit.

När företagsledningen säger att de vill ha ordning och reda på sitt fabriksbygge har vi anledning att tro dem. Arbetare utan arbetstillstånd, anställda som inte får lön och överfulla bajamajor är inte bra för varumärket, som man säger nu för tiden.

Ändå var det precis det myndigheterna hittade när man gjorde sin razzia. Dessutom kunde man notera fallrisker, orimligt långa arbetsdagar och fiffel med personalliggaren.

En av de myndigheter som deltog, jämställdhetsmyndigheten, talar om förhållanden som gränsar till exploatering.

Av 49 kontrollerade personer saknade 14 rätt tillstånd. Tre togs i förvar direkt.

Så såg det ut på en av landets mest påpassade byggarbetsplatser. Vi tittar på toppen av ett isberg.

Fackförbund som Transport och Hotell- och restaurangfacket har larmat om situationen på vägar och krogkök. GS-facket har skrivit rapporter om hur det går till i skogen och myndigheter har avslöjat fusk i lantbruket.

I Dagens Arbete har journalisten Elinor Torp beskrivit vardagen i det skuggsamhälle som vuxit fram på arbetsmarknaden.

"Jag var inte ens en hund i chefens ögon. Jag var skräp", berättar Wilder i ett reportage. Wilder kommer från Bolivia. I fyra och ett halvt år fick han bo i sin arbetsgivares garage.

Arbetslivskriminalitet skapar inte lika stora rubriker som gängvåldet. Det betyder inte att den inte är farlig för samhället. Seriösa företag tvingas slå igen när konkurrenterna fuskar, arbetstillfällen försvinner och staten förlorar skatter.

Framför allt blir människor utnyttjade och lurade. Exploateras, som jämställdhetsmyndigheten skulle ha sagt. På fabriksbygget i Skellefteå talades det om oskäligt låga löner, orimliga arbetstider ohygieniska toaletter.

Lönefiffel, fusk med arbetstider och förskräckliga arbets- och boendeförhållanden hör dessvärre till i det här sammanhanget.

Och människor dör.

Till och med november har 31 personer dödats på sitt arbete. Av dessa var sex det statistiken kallar "övriga". I klartext betyder det oftast att de kommer från ett annat land. Det ser likadant ut år efter år. 10 till 20 procent av de som dödas på svenska arbetsplatser tillhör kategorin "övriga".

Det säger något om vilka som får göra de farligaste jobben och har den sämsta arbetsmiljön.

Arbetslivskriminalitet hänger samman med annan brottslighet. Handel med människor eller handel med narkotika och vapen lockar i grunden till sig samma personer och samma pengar.

Till sist tycks de politiska partierna ha upptäckt att problemen för utländska arbetare i vårt land inte bara handlar om kompetensutvisningar. Man skulle kunna säga att det är hög tid.

Jag kommer ihåg ett samtal med den dåvarande migrationsministern Tobias Billström. Jag ville fråga om behandlingen av arbetskraftsinvandrare. Han ville bara prata om att utvisa fler flyktingar.

Regeringen har givit myndigheterna i uppdrag att samarbeta i jakten på arbetslivets busar

Det tog sju år med en socialdemokratisk statsminister, men Magdalena Anderssons första utspel som regeringschef handlade om utnyttjandet av arbetare från andra länder. Inför LO-kongressen förklarade hon att arbetsgivare i fortsättningen måste betala den lön man uppgivit när man sökte arbetstillstånd för sin personal.

En rimlig ordning kan man tycka.

Regeringen har givit myndigheterna i uppdrag att samarbeta i jakten på arbetslivets busar. Razzian mot fabriksbygget i Skellefteå var ett exempel. Dessutom tillsattes i höstas en delegation för att förstärka kunskapen om arbetslivskriminaliteten och samordna arbetet mot den.

Socialdemokraternas kongress krävde att arbetsmarknadsprövningen återinförs. Myndigheterna ska bedöma om det råder brist på arbetskraft innan arbetsgivaren kan börja rekrytera utanför EU.

Nu vill till och med Billströms parti stoppa låglöneimporten av arbetskraft, eller i alla fall en del av den. Efter lite bråk på stämman i höst bestämde sig Moderaterna för att arbetare från länder utanför EU minst måste ha en lön på 27 540 kronor i månaden.

Det är dubbelt så mycket som idag och skulle om det genomfördes betyda slutet för utländska arbetare i låglönebranscher, i alla fall så länge lagen följs.
Arbetsgivarna får dock behålla makten. Dessutom tänker sig Moderaterna undantag för säsongsarbeten. Man kan ju inte utmana storbönder, skogsbolag eller bärgrossister.

Det är bra att politiker i olika partier nu medger att det finns problem, och att reglerna måste skärpas. Men kommer det att räcka? Jag tror inte det.
Som razzian i Skellefteå visade fuskas det redan. Och så länge reglerna inte följs hjälper det ju inte att skärpa dem.

Kontrollen behöver bli bättre, och det är knappast ett arbeta myndigheterna klarar på egen hand. Facken måste få skarpare verktyg och större befogenheter om fuskande arbetsgivare ska avslöjas.

När Magdalena Andersson presenterade sitt förslag om att skärpa kraven för arbetskraftsinvandring sa hon att det fanns gott hopp om att få det genom riksdagen. Det har hon antagligen rätt i, tidsandan är sådan.

Men problemet har också en annan sida. I dag är det ofta de utnyttjade arbetarna som drabbas hårdast när arbetslivskriminaliteten avslöjas. De tvingas ju hem, ofta fattigare än de var när de kom. Det är klart att de inte samarbetar med polisen.

Vill man få ett slut på fusket måste den som exploaterats få kompensation, inte straffas.

Frågan är om det går lika lätt att få igenom förslag som bestraffar fuskande arbetsgivare men som samtidigt stärker rätten för de som är allra mest utsatta på arbetsmarknaden.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.