Dags att Sverige börjar tjata på män

10 000 får prostatacancer – varje år

Musse Hasselvall och Andreas Halldén har engagerat sig i Mustaschkampen.

Nästan alla har en anhörig eller vän som gått bort till följd av prostatacancer. Jag har det. Jag saknar honom enormt. Han var omtänksam, kärleksfull och ställde alltid upp, och var dessutom envis som synden. Ett lika irriterande som charmigt karaktärsdrag. Han hade en underfundig humor och kunde locka till skratt även när livet kändes tungt. En enda människa tar inte stor plats på jorden, men lämnar ett oerhört stort tomrum efter sig. Ljusen på Skogskyrkogården i höstmörkret påminner om det.

Sveriges vanligaste cancerform

Det är november, månaden för Movember och Mustaschkampen, då världen uppmärksammar sjukdomen och mäns hälsa, och samlar in pengar till forskning kring prostatacancer. Omtanke kan yttra sig som tjat. Tjat om att gå och kolla sig. Sverige behöver tjata lite mer, för många män kan behöva det.
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Varje år får över 10 000 män diagnosen, och 2 400 dör årligen i sjukdomen. Men någon allmän screening sker inte. Istället handlar det mycket om var i landet du bor. I Region Skåne erbjuds män i åldern 50–70 att göra PSA-prov. Enligt Ekot är liknande tester på gång i Västra Götalandsregionen och Stockholms läns landsting.

Nationell screening borde vara en självklarhet, något som underströks ytterligare när Aftonbladets reporter Rickard Aschberg granskade vården av prostatacancer. En vård han själv var i behov av.

Måste kunna be om hjälp

Många män skulle behöva en knuff för att komma iväg på undersökningen, i form av en kallelse. Att tjata är att bry sig. För vi vet också att män är mindre benägna att söka vård än kvinnor, det gäller allt från psykisk ohälsa till misstänkta svullnader. Många går först när symtomen blir allvarliga. När det kommer till prostatacancer är det då ofta för sent. Varje år dör 1 800 män av spridd prostatacancer.
Vi pratar just nu mycket om kvinnligt och manligt. “Huskvinnor”, Kristdemokraternas hån om “genusflum”, slagorden viner i luften. Att vilja utjämna skillnader mellan män och kvinnor sägs av motståndarna vara ett sätt att försvaga män. Men när det kommer till mäns oförmåga att be om hjälp, att just visa sig svaga, så handlar det om liv och död. Bilden av den starke mannen som lider i tysthet är en norm vi måste hjälpas åt att förändra.
Ett blodprov i tid kan göra all skillnad i världen. Visa omtanke om dig själv, och se till att ta det. Annars måste vi tjata lite, för att vi bryr oss.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.