Mejla

Daniel Swedin

Dödandet i Gaza är ett cyniskt spel

Inför Eurovision-finalen försöker Hamas förhandla med våld

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

I lördags kväll dödades en gravid kvinna och hennes fjorton månader gamla syskonbarn i Gaza. En svart not från de gångna dagarnas våldsamheter. Under helgen regnade så Hamas raketer över södra Israel, och Israel svarade med bombräder mot Gaza. Över 20 palestinier och fyra israeler dödade. De skadade kan räknas i hundratal.

Fördömanden från omvärlden har pliktskyldigt inkommit och sedan i morse råder ett bräckligt vapenstillestånd, framförhandlat av Egypten.

På ytan är sig det mesta likt i den israelisk-palestinska konflikten.

Ingen fred i sikte

Det pågår inga aktiva fredsförhandlingar, bosättningarna byggs ut och i den israeliska politiken är alternativen till den militanta ockupationspolitiken svagare än någonsin. Palestinierna är splittrade och marginaliserade på den diplomatiska scenen. Infrastrukturen har fallit i bitar, dricksvattnet är odrickbart, bränsle och el är en ständig bristvara, mediciner finns inte och sjukhusen är överfulla.

Ockupationen av Västbanken är inne på sitt femtioandra år, och blockaden av Gaza har pågått i elva år. För sju år sedan varnade FN för att Gaza skulle vara obeboeligt redan nästa år. Hamas vanstyre, järnringen kring området och en växande befolkning snabbar på den utvecklingen.

Foto: Aftonbladet
John Lundvik tävlar för Sverige i ESC

Men i april öppnade Israel plötsligt för att göra livet för Gazas två miljoner människor lite mer uthärdligt. Man sa att man var beredda att låta Qatar finansiera fattigdomsbekämpande program i Gaza, att utöka områdets fiskezon i Medelhavet och släppa in fler varor till folket. Israelerna oroade sig helt enkelt för att den humanitära krisen i Gaza skulle öka risken för ett regelrätt krig.

Den israeliska valrörelsen och regeringsbildningen har gjort att lite av det där blivit verklighet, och i Gaza har frustrationen växt. Efter helgens våldsamheter fruktar många att planerna helt gått om intet, men Hamas har gjort en annan kalkyl.

En dödsdans

I dag började ramadan, i morgon är det Israels minnedag, Yom HaZikaron, och på onsdag firas landets nationaldag. Senare i månaden hålls Eurovision song contest i Tel Aviv. Hamas räknar med att en våldsupptrappning under sådana förutsättningar kommer göra Israel mer benäget att gå dem till mötes.

Så är fienderna Hamas och Israel omfamnade i en cynisk dödsdans som bara kommer pågå tills det finns en verklig lösning på konflikten.

En sådan lösning måste resultera i ett slut på blockaden av Gaza, ett slut ockupationen av Västbanken, en avveckling av bosättarpolitiken och upprättandet av en självbestämmande palestinsk stat.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.