Mejla

Zina Al-Dewany

Läckbergs vårdcentral löser inte coronakrisen

Vad sysslar Irene Svenonius med?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: LOTTE FERNVALL

Att skriva om corona med ett dygn kvar till publicering är svårt. Läget förändras ständigt och nya uppgifter strömmar in. Först är allt under kontroll, det finns ingen smittspridning och två dagar senare är risken för smittspridning mycket hög och regeringen överväger att stänga ner landets skolor.

Det enda vi vet säkert är vilka personer som redan nu skriver in sig i historien. Deras ställningstaganden under krisen kommer inte glömmas bort, och en av dessa är Irene Svenonius.

Svenonius är högst ansvarig för Stockholms sjukvård i rollen som moderat regionråd. När jag skriver detta har fyra akutsjukhus i Stockholm gått upp i stabsläge. Samtidigt larmar läkare om att den redan ansträngda situationen blir värre. Under torsdagen fick Stockholm landets första dödsfall på grund av Corona.

Samma torsdag läggs en bild upp på Irene Svenonius på instagram. Det är Camilla Läckbergs vårdcentral Hedda Care som fått besök av politikern. Svenonius poserer glatt med Läckbergs gäng. Detta i stället för att besöka sjukhusen, möta kämpande personal eller försöka lösa den stora materialbristen. Men Hedda Care är kanske precis lagom för vad Landstingsrådet har lust för.

Under hennes styre har privata aktörer poppat upp som aldrig förr och Hedda Care tar privatiseringen ett steg längre. Mottagning på Stureplan välkomnar alla, enligt dem själva. Samtidigt ligger priserna på mellan 1000 till 2500 kronor för ett vanligt läkarbesök.

Namnet har de fått från en av Sveriges första kvinnliga läkare Hedda Andersson. Andersson hjälpte fattiga kvinnor, prostituerade och lät barn med problem bo under hennes eget tak. Enligt företagets vd hade Hedda Andersson uppskattat Hedda Care.

Jag har svårt att tro det.

Hedda Care kan kritiseras vilken dag som helst, men inte i dag. I dag undra jag snarare vad Svenonius egentligen sysslar med. Många menar att det är dags att lägga politiska strider åt sidan när det krisar. Att vi i stället för att tjafsa måste gå ihop.

I Sverige görs detta med frivilliga som handlar åt grannen, hjälper vänner i karantän och tar hand om varandra. Men när Svenonius glatt ställer upp på bild hos ett privat vårdbolag så gör hon frågan just politisk. Hon visar tydligt var hon lägger sin lojalitet, sin tid och stockholmarnas resurser.

En smärtsam påminnelse om att oavsett regeringen gör så kan de inte rädda oss som bor i huvudstaden från moderaternas styre i Stockholm. I slutändan är det de som har ansvaret för sjukvården, och därmed bär de ansvar för allt som kommer hända den närmsta tiden.

Jag hoppas det blir mindre poserande och mer ansvarstagande.

Av: Zina Al-Dewany

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.