Ronaldo och eliten står inte över lagen

195 miljoner i böter – slapp fängelse

2017 vann Cristiano Ronaldo sin femte Guldboll (Ballon d’Or).

Han har vunnit EM, Champions League, fem guldbollar och har ett eget museum och en bronsstaty rest över sig i hemstaden Funchal på Madeira.

I tisdags dömdes Cristiano Ronaldo av Madrids högsta domstol för skattefusk till 23 månaders fängelse – ett straff han köpt sig ur genom att håva fram 195 miljoner kronor i böter.

Det är andra gången på två år som portugisen ställts inför rätta för skattefusk i en spansk domstol. Båda gångerna handlar det om att han under sin tid i storklubben Real Madrid försökt undvika att betala inkomstskatt genom intrikata skatteupplägg.

Ny symbol för skattefusk

Cristiano Ronaldos tekniska briljans på planen och pojkaktiga skönhet har gjort honom till en idol och förebild för miljontals människor. I dag tjänar 33-åringen 300 miljoner kronor om året i italienska Juventus. Hans bakgrund med en alkoholist till pappa, en hårt kämpande mamma och hans stora sociala engagemang har väckt sympatier och beundran.
Ronaldo är sannolikt världens främsta symbol för fotbollssporten. Nu har han även blivit en symbol för den skattefuskande eliten.
Skatteplaneringen av de rikaste dränerar välfärden och ökar ojämlikheten. Bara i Sverige försvinner 130 miljarder kronor till skatteparadis – per år. Inte ens Moderaternas saltade beräkning av kostnaden för flyktingmottagandet i Sverige utgör mer än en tredjedel av den summan.

Att samhällsdebatten är så fokuserad på flyktingar som flytt krig och fattigdom i stället för på de fuskande miljonärerna säger en hel del om hur skev den blivit och vilka röster som får komma till tals.

Skatteflykten är ett enormt samhällsproblem världen över. Men det är också ett moraliskt dilemma när de rikaste tror sig kunna stå över lagen. För en miljardär som Ronaldo är 200 miljoner inget dråpslag och fotbollskarriären verkar rulla vidare.

Krävs skärpt lagstiftning

Efter Panama-läckan och andra avslöjanden har skattesmitande, penningtvätt och aggressiv skatteplanering blivit omdiskuterat. Men fortfarande krävs det skarpare lagstiftning för att förhindra skatteflykt. Frågan borde bli en av de viktigaste till EU-valet i maj.
Tidigare i veckan presenterade hjälporganisationen Oxfam sin ojämlikhetsrapport. I den konstateras att om den rikaste procenten betalade 0,5 procent mer i skatt på sina förmögenheter hade det räckt till utbildning för alla de 262 miljoner barn som i dag inte går i skolan, och sjukvård som hade kunnat rädda 3,3 miljoner människors liv.
Cristiano Ronaldo avslutade rättegångsdagen genom att lägga ut en omdebatterad selfie från sitt privata flygplan och en glad smiley på Twitter. Det är genant att ens titta på den.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.