Två dödades på jobbet - reglerna måste skärpas

I måndags kväll dödades två män i Tyfors på gränsen mellan Dalarna och Värmland. Deras arbetskorg kom i kontakt med en elledning.

I måndags eftermiddag dog två män - den ena i 25-årsåldern, den andra runt 60 - i Tyfors på gränsen mellan Värmland och Dalarna. De arbetade med en kraftledning från Lesjöfors till Fredriksberg.

I Estland finns just nu två familjer som fått beskedet att deras kära aldrig kommer hem. De har fått beskedet att en älskad son, make eller far aldrig kommer att återvända från resan till Sverige.

En olycka i veckan

Förra året inträffade 44 dödsolyckor på svenska arbetsplatser. I genomsnitt dör nästan en människa i veckan på sitt jobb, och varje olycka orsakar precis samma smärta hos de efterlevande.

De båda som dödades i måndag kom alltså från Estland. Företaget de arbetade åt är tyskt, och kraftledningen byggde de åt det svenska företaget Ellevio, tidigare Fortum.

Arbetsmiljöverket för statistik över arbetsplatsolyckor. Antalet som förolyckats varierar lite, men en sak är konstant. Av de som dör på svenska arbetsplatser kommer drygt var tionde från ett annat land och har en utländsk arbetsgivare. Det är en orimlig andel.

Farligt för utländska arbetare

Förmodligen finns det flera förklaringar. Men det är svårt att inte misstänka att många farliga och utsatta jobb går till utländska företag med utländska anställda, anställda med mycket små möjligheter att hävda sina rättigheter.

Den yttersta konsekvensen kan bli det som inträffade i Tyfors. Människor dör.

Exakt vad som gick fel i måndags blir nu en fråga för polisen och åklagaren. En förundersökning om arbetsmiljöbrott och vållande till annans död har redan börjat.

Oddsen talar dock emot att någon kommer att ställas till ansvar. Preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott är normalt bara två år. När någon skadats allvarligt eller dödats förlängs den till fem år. Den tiden räcker ofta inte till för att åklagare och polis ska kunna göra tillräckligt bra utredningar. Särskilt inte när det, som i Tyfors, handlar om entreprenörskedjor där företag från olika länder anlitar varandra i flera led.

Ta arbetsmiljön på allvar

Det är fullständigt oacceptabelt. Att utkräva ansvar av arbetsgivaren kan inte göra en olycka ogjord, men det kan tvinga andra att ta arbetsmiljöarbetet på allvar.

Åklagare och polis måste få chansen att göra grundliga utredningar, också när det handlar om arbetsmiljöbrott. Regeringen måste ta initiativ för att förlänga preskriptionstiden och göra ansvaret mellan olika arbetsgivare tydligare.

Alla ska komma hem från jobbet. Människor ska inte dö på svenska arbetsplatser.

Följ ämnen i artikeln