Mejla

Peter Gustavsson

Trump ville attackera kongressen med våld

Kastade lunchen mot en vägg i vrede – ketchup överallt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Cassidy Hutchinson vittnade inför den amerikanska kongressens 6 januari-kommitté under tisdagen.
Cassidy Hutchinson vittnade inför den amerikanska kongressens 6 januari-kommitté under tisdagen.

LEDARE

– Jag bryr mig inte om de har vapen. De är inte här för att skada mig. Ta bort de förbannade säkerhetskontrollerna. De kan marschera mot Kapitolium härifrån. Släpp in mitt folk.

Så sade Donald Trump till Secret Service på förmiddagen den 6 januari 2021, inför sitt tal där han värmde upp de demonstranter som sedan stormade kongressbyggnaden.

Vittne från insidan

Uppgifterna kommer från Cassidy Hutchinson, tidigare medarbetare till Donald Trumps stabschef, som förhördes av 6 januari-kommittén under tisdagen. Hutchinson är ett viktigt vittne, eftersom hon var där i Vita Huset när allt hände.

Exempelvis när hon en dag under hösten 2020 hörde ljud och gick bort till presidentens matrum, för att se ketchup rinna ner för väggen och en trasig porslinstallrik inunder. Presidenten hade kastat sin lunch mot väggen, eftersom han varit ursinnig över att justitieministern inte hjälpte till att sprida hans lögner om valfusk.

Enligt Hutchinson var detta inte var första gången Trump kastat mat eller vänt på bordsduken. Men presidenten tog också till våld på andra sätt.

Försökte ta stryptag

Efter att Trump på kuppdagen uppmanat sin mobb att marschera mot kongressen, ville han själv följa med. Därför blev han rasande på Secret Service-agenten Bobby Engel, som sade till honom att de måste återvända till Vita Huset när de satt i presidentens limousin.

– Jag är för fan president, ta mig till Kapitolium nu, ska Trump ha sagt. För att därefter ha försökt ta över kontrollen över ratten. När Engel tog tag i presidentens arm, ska Trump ha försökt ta stryptag på sin egen säkerhetsvakt.

Hutchinsons vittnesmål klargör vad president Trump ville uppnå den 6 januari. Han ville vara på plats för att själv leda sina beväpnade anhängare. Som hämtat från valfri CIA-initierad statskupp i ett latinamerikanskt land.

Grunden är ojämlikhet

Modet hos Cassidy Hutchinson, Liz Cheney och andra republikaner som vågar avslöja Trumps lögner är avgörande för den amerikanska demokratins överlevnad. Men vi som tror på solidaritet och jämlikhet har en ännu större uppgift.

Donald Trump kunde väljas till president därför att de ekonomiska klyftorna vuxit. Trump erbjöd enkla lösningar, och skyllde den förlorade framtidstron på mexikaner, muslimer, feminister och svarta medborgarrättskämpar.

Trump lade skulden på alla andra än på stormrika kapitalister som han själv, som tjänat miljarder på avregleringar och sänkta skatter. Hans högerpolitik gjorde situationen än värre för många av de arbetarväljare som röstade på honom.

Demokratin måste försvaras

Den 6 januari 2021 stod demokratin på spel i världens mäktigaste land. Kuppmakaren är fortfarande på fri fot, och kampanjar för fullt för att bli vald till president igen.

Det som hände i USA, kan hända i andra länder också. Här som där, krävs att vi som tror på demokratin är beredda att stå upp och försvara den mot dess fiender.

Av: 

Peter Gustavsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Donald Trump borde buras in

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Amerikansk politik

Trumps USA

Kapitolium