Mejla

Daniel Swedin

Det är inte de rikaste pengar

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Leif Östling har inte fått något.
Foto: TT NYHETSBYR?N
Leif Östling har inte fått något.

LEDARE

Varje dag dör 800 barn under fem år för att de inte har tillgång till rent vatten. Samtidigt finns det en liten stenrik elit som har mer pengar än de någonsin kan göra av med. I dag äger världens mest förmögna personer tillsammans lika mycket som de 3,6 miljarder som tillhör den fattigaste halvan av världen.

Vill ha något stortartat

Bisarrt nog finns det människor som tycker att det här är helt i sin ordning. De rikas resa upp mot stjärnorna motiveras med att det skapar jobb och tillväxt. Vanföreställningen har gjort att de superrika övertygat sig själva om att de har rätt till sina privilegier och en livsstil där utan vidare köper en juvelbelamrad klocka för 26 miljoner eller en diamantbeströdd bh för 130 miljoner.

Det är mot bakgrund av det vi måste förstå den gångna veckans avslöjanden i den så kallade paradisläckan. Att några av universums rikaste människor är beredda att göra nästan allt för att undvika skatt handlar om att de inte vill dela med sig. Och om de ska bidra vill de ha något stortartat tillbaka.

När Svenskt Näringslivs Leif Östling säger sig betalat för minst 1 000 skattebetalare och inte veta "vad fan" han fått för det så är det inte ett bättre fungerande välfärdssamhälle han vill se. Han trixar undan miljonerna för att han - trots sin rikedom - inte får förtur hos polisen och inte får köra bil i bussfilen.

Rationellt att trixa

Dessutom är det inga privata tillgångar som de superrika gömmer undan i skatteparadis. Det är värdet av det som vi tillsammans producerar och som vi genom skatter beslutat ska omfördelas och användas av det gemensamma. Men det paradisläckan visar är att de rikaste inte tänker vara med längre, eftersom de låter sig styras helt av marknadens logik.

Och då är det rationellt att skattetrixa, oavsett hur det drabbar samhället i övrigt.

Vi kan vädja till de superrikas moral, be att de ska sluta. Men vill vi göra något åt det här på allvar måste vi visa beslutsamhet och bygga ett samhälle där de superrika inte kan dra i väg med pengarna.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.