Det är inte läge att babbla om klimatet

Vad vill Annika Strandhäll egentligen säga?

Miljöminister Annika Strandhäll (S).

På torsdag börjar FN:s två dagar långa klimatmöte i Stockholm. Världens ledare och miljöministrar sammanstrålar i Sverige för att samtala med varandra.

Inga bindande beslut kommer att fattas på klimatmötet. Syftet är att komma varandra närmare och underlätta samarbetet mot de gemensamma målen.

Johanna Lissinger Peitz är ambassadör för mötet och har tidigare jobbat som chefsförhandlare i Sveriges delegation i FN:s klimatförhandlingar.

– Det kanske låter som att det bara är ett blablabla-möte. Men man ska inte underskatta dialogen i sådana här sammanhang, säger Lissinger Peitz till Dagens Nyheter.

Aldrig varit så illa

De får prata snabbt i så fall.

Enligt Världsmeterologiorganisationen slog vi förra året rekord i många klimat- och miljögrenar – negativt alltså. Atmosfärens koncentration av växthusgaser är högre än någonsin. Samma sak gäller höjning av havsnivån. Haven har inte varit såhär sura på 26 000 år. Vattnet är varmare än någonsin, havsytan stiger. Arter försvinner och ekosystemen hamnar ur balans.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har betonat vikten av att ställa om till förnybar energi för att klara klimatmålen. Han vill bland annat se tredubblade privata och offentliga investeringar i förnybar energi. Samtidigt måste subventionerna för fossil energi stoppas omedelbart – enligt Guterres uppgår dessa till 109 miljoner kronor per minut i världen.

Strandhäll försvarar sig

När klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) blev ombedd att kommentera Guterres uttalande på en pressträff var svaret defensivt.

– Det finns en del som förespråkar att vi skulle skicka den svenska klimatbudgeten till Kina eftersom Sveriges del av de totala utsläppen är så liten. Men om alla resonerade så och inte tog ansvar för sina utsläpp skulle katastrofen komma fortare. Den här regeringens ambition är att vi ska leda klimatomställningen, sa Annika Strandhäll.

Det var kanske inte riktigt så FN:s generalsekreterare menade.

Sverige inget gott exempel

Antonio Guterres tänkte nog snarare på sådant som att man inte ska sänka skatterna på bensin och diesel, vilket regeringen drev igenom för en månad sen. Guterres hade nog inte heller tyckt om Sveriges beslut att pausa reduktionsplikten, alltså processen för att gradvis blanda ut fossila bränslen med hållbara alternativ eller effektivisera produktionen.

Om Sverige ska leda klimatomställningen på riktigt måste vi föregå med gott exempel. Stoppa subventionerna till fossila bränslen. Driv på i EU för progressiva klimatskatter på flyg. De som släpper ut mest ska betala för det. Underlätta utbyggnaden av vindkraften.

Mötet i veckan får inte stanna vid babbel.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln