Poliser har inte råd att bo där de jobbar

Tiotusentals jagas ut ur Stockholm

Uppdaterad 2021-12-10 | Publicerad 2021-12-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En ny rapport från Handelskammaren visar att tiotusentals personer i samhällsnödvändiga yrkesgrupper inte har råd att bo i länet.

För åtta år sedan skrev den dåvarande London-bon Katrine Marcal här på Aftonbladets ledarsida att det snart inte gick att leva i megastaden om man inte är bankdirektör. Privatiserad bostadsmarknad i kombination med höga priser och låga reallöneökningar har puttat ut medelklassen från stadskärnan.

Nu ser vi samma sak hända i Stockholm.

I en rapport som Stockholms handelskammare presenterade i dag har tiotusentals personer i samhällsnödvändiga yrkesgrupper inte längre råd att bo i länet. Det rör sig om poliser och undersköterskor som tvingas pendla allt längre till jobbet. Prisrallyt på bostäder under pandemin har förstärkt den utvecklingen.

Att ha långt till jobbet är dyrare och gör livet bökigare. För småbarnsföräldrar som ska lämna barn på skola och förskola blir tillvaron en ständig kamp mot tiden.

Svårt att rekrytera

Stefan Eklund, ordförande för Polisförbundet i region Stockholm, intervjuas i Dagens Nyheter om den bekymmersamma situationen.
– Vi saknar cirka 700 poliser här i regionen, säger han och menar att bristen på bostäder till rimliga priser är avgörande.

Stockholmspoliser, med cirka 29 000 kronor i månaden, måste ofta bosätta sig en bra bit utanför staden.
– Många söker sig bort så fort man kan. Det blir svårare att attrahera och behålla personal och många lämnar tyvärr yrket, säger han.

Polisen är långt ifrån ensamma om att ha rekryteringsproblem på grund av bostadsbristen.

Segregationen ökar

Medan Stockholm håller på att förvandlas till ett segregerat London har den socialdemokratiske borgmästaren Saadiq Kahn i den engelska huvudstaden satsat på fler lägenheter vikta för samhällsviktiga yrkesgrupper. Några måste trots allt passa bankirernas barn, och även riskkapitalister kan behöva vård.

Den blågröna majoriteten i Stockholms stad verkar inte ha samma självinsikt. I stället har de snabbat på privatiseringen av allmännyttan. Och högerns budgetändring som klubbades igenom i riksdagen drog undan mattan för det statliga investeringsstödet till hyresrätter.

Var har de tänkt att människor ska bo?

Bostadsministerns att göra-lista

Det är inte bara brandmän och hemtjänstpersonal som inte kan skaffa ett boende i Stockholm. Enligt Stockholms Handelskammare har 80 procent av unga ensamstående hushåll inte råd att köpa en genomsnittlig etta i centrala Stockholm. Andrahandshyran för en genomsnittlig etta ligger på 13 000 kronor. En barnsköterska med 23 200 kronor i månaden får efter skatt ut 18 600 kronor.

Amorteringskrav och bolånetak tillsammans med bostadsbrist och dyr andrahandsmarknad sliter isär huvudstaden.

Kommunernas förmåga att bedriva en social bostadspolitik måste stärkas. Kortsiktiga försäljningar av hyresrätter behöver stoppas. Regeringens bostadsminister Johan Danielsson har mycket att ta itu med på nya jobbet framöver.

Det förekom i en tidigare version en felaktig uppgift om barnsköterskors nettolön som nu är rättad.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.