Mejla

Anders Lindberg

När Biden svors in tänkte jag på Greta Thunberg

Han är 60 år äldre men lever i samma verklighet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greta Thunberg som frimärke

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

När Joe Biden svors in som USA:s president tänkte jag på Greta Thunberg.

Han har ett berg att klättra nu, pandemin har dödat över 400 000 amerikaner, ekonomin ligger i spillror och USA:s fiender har tagit stora kliv framåt under Donald Trumps tid vid makten. Biden behöver återuppbygga de allianser som skadats och visa att USA än en gång kan vara den lysande stad på berget man så gärna talar om.

Ceremonin hölls på samma Kapitolium där Trumps misslyckade statskupp utspelade sig inför världens ögon. Fem människor dog när den rasande mobben drog fram under fältrop som "häng Mike Pence" och "förrädare".

USA är världens mäktigaste land, men just nu är man rejält försvagad av vad presidenten kallade "The Uncivil War".

"Ett rop för överlevnad kommer från planeten själv, ett rop som inte kan vara mer desperat eller mer tydligt" sa Biden i sitt installationstal.

Några timmar senare undertecknade han en order om att USA ska återinträda i Parisavtalet, FN:s klimatavtal. Han stoppade även det gigantiska oljeprojektet Keystone XL Pipeline. USA har inte längre en president som sprider lögnen att den globala uppvärmningen är en bluff.

Sannolikt är detta det mest betydelsefulla av allt.

Det blev Greta Thunberg och hennes rörelse av miljoner aktivister, de flesta ungdomar, som tog hem segern. Skolstrejkerna, den globala uppmärksamheten och demonstrationerna i Fridays for future bidrog till att rita om den politiska kartan och driva klimatfrågan högst upp på Demokraternas och Joe Bidens politiska dagordning.

Det är inget litet dagsverke.

Greta Thunberg var inte ensam, det är man aldrig i en folkrörelse, men hon visade vad en röst kan betyda. Och nu har USA en president som gått till val på det mest radikala klimatpolitiska programmet i landets historia.

Det är sannolikt inte tillräckligt, men vindkantringen är dramatisk. Joe Biden vill i varje fall att mänskligheten ska överleva.

Så 2021 är inte bara mörker.

Här hemma har Greta Thunberg fått ett eget Sverigefrimärke. Det är målat av illustratören Henning Trollbäck och föreställer Greta i sin numera ikoniska gula regnjacka. Hon står på en klippa och hennes fläta står rakt ut i vinden på ett sätt som för tankarna till Pippi Långstrump.

"Motiven på frimärken ska spegla vår samtid, där miljöfrågan har varit aktuell och närvarande under många år, inte minst genom Greta Thunbergs starka röst." skriver Postnord i ett pressmeddelande.

Donald Trump har varit en katastrof för miljön. Han valdes i november 2016 samtidigt som Parisavtalet trädde i kraft och världen högtidligt lovade att försöka begränsa den globala temperaturökningen till under två grader. Redan 2017 aviserade han att USA skulle lämna avtalet. Och han gjorde allt för att slå sönder den federala regeringens miljöarbete.

Han tillsatte klimatförnekaren Scott Pruitt att leda den amerikanska miljömyndigheten EPA och han skar ner budgeten. När Pruitt avgick, i en av alla nu bortglömda korruptionsskandaler, ersattes han av den likasinnade Andrew R. Wheeler.

Det blev inte riktigt fyra förlorade år, många delstater struntade i Trumps politik, men tyvärr fördröjdes omställningen på ett sätt vi inte har tid med. Hela 15 av de 16 varmaste åren sedan mätningarna startade 1880 har inträffat efter 2001.

I början av pandemin kunde man ofta se nyheter om att den skulle ha positiv effekt på klimatet, att transporter och industriutsläpp nu skulle minska. Men halterna av växthusgaser i atmosfären blev rekordhöga under 2020. Tyvärr är det uppenbart att tillfälliga utsläppsminskningar inte räcker.

Dessutom har forskarna tyvärr konstaterat att redan två graders ökning av temperaturen kommer att få allvarligare konsekvenser än vi tidigare vetat. Gränsen bör ligga på 1,5 grader.

Lite är det som med pandemin. Vi visste att en pandemi kunde komma, vetenskapen var glasklar. Ändå planerade vi inte, byggde inte upp någon beredskap och förberedde oss inte mentalt.

Först när katastrofen var ett faktum stod vi där i Coopkön med toalettpapper och fiskbullar i ett fåfängt försök att känna någon slags kontroll över situationen.

Vi borde lära oss av det. Vetenskapen är lika glasklar om klimatförändringarnas effekter. Om hur balansen rubbas och extrema väder blir fler. Om hur livsmedelsproduktionen kommer att påverkas. Om ökenspridning, skogsbränder, förstörda ekosystem och om hur vi passerar punkt efter punkt utan återvändo.

I EU samlade medlemsstaterna under hösten ihop sig till det största ekonomiska återhämtningspaketet någonsin. Planen omfattar astronomiska 750 miljarder euro där just klimatanpassning och hållbarhet står i centrum. Även i EU:s långtidsbudget lyfts miljömålen fram och tanken är att 30 procent i både budgeten och återhämtningsfonden ska gå till klimatinsatser.

Om Joe Biden vill göra verklighet av Demokraternas valprogram så har han en mäktig allierad i Europa. Tillsammans kan EU och USA faktiskt rita om reglerna både för världsekonomin och för det globala klimatarbetet.

"Så medan vi en gång frågade, hur skulle vi kunna övervinna katastrofen? Nu säger vi, hur skulle katastrofen kunna övervinna oss?" läste poeten Amanda Gorman, 22, i dikten "The Hill We Climb" under Bidens installation.

Hon skrev dikten efter stormningen av Kapitolium och man kan lugnt säga att hon stal showen i onsdags.

Joe Biden må vara 56 år äldre än Amanda Gorman och 60 år äldre än Greta Thunberg, men att döma av vad han säger verkar han leva i samma verklighet som de gör.

Jag kanske är krockskadad av de senaste årens dårskap från Vita huset och har möjligen sänkt förväntningarna lite väl mycket. Men just nu tycker jag det ser ut som att USA:s nya president faktiskt menar det han säger.

Och det är ändå en början.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Högerpopulister byter järnrör mot offerkofta

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Greta Thunberg

Joe Biden

Donald Trump

Parisavtalet

Fridays for future