Ann-Katrin tar smällen för att Alby såldes ut

Politiska beslut gör människor hemlösa

Hembla förekom under det tidigare namnet D. Carnegie & Co i filmen ”Push” (2019) som handlar om hur riskkapitalbolag köper upp fastigheter i storstäderna.

Problemen började med en utmattningsdepression och en lång sjukskrivning. Ann-Katrin Hegvold, 60 år, lyckades på grund av det inte betala sin bostadshyra. Det verkade ordna upp sig, hyresvärden gick med på en avbetalningsplan. Sedan kom en månadslön oväntat sent vilket gjorde att Ann-Katrin blev några dagar försenad med inbetalningen. Då passade hyresvärden på att vräka Ann-Katrin - som har funktionsnedsättningar, är i riskgrupp för covid-19 och saknade någonstans att ta vägen. Detta berättar tidningen Dagens ETC om.

Hyresvärden heter Hembla AB sedan namnbytet från D. Carnegie & Co för två år sedan. Det skedde i ungefär samma veva som de köpte lägenheterna på Albyberget i Botkyrka kommun utanför Stockholm, där Ann-Katrin Hegvold bott de senaste 22 åren.

Sjuka och fattiga kastas ut på gatan vid första bästa tillfälle

Med det tidigare namnet förekom bostadsbolaget i dokumentärfilmen "Push" (2019) som den svenska grenen av riskkapitalbolaget Blackstone. Filmen skildrar hur bolag som Blackstone köper och säljer fastigheter i stora städer som ett sätt att tjäna pengar utan att ha något som helst intresse av att skapa en hållbar bostadssituation. Fastigheterna är tillgångar och hyresgästerna är en huvudvärk man helst vill bli av med.

Det är ungefär vad som hänt i Ann-Katrin Hegvolds fall. Från Hyresgästföreningens håll misstänker man att det är fråga om en så kallad "renovräkning", där Hembla vill renovera lägenheten för att kunna ta en högre hyra av en bättre bemedlad hyresgäst. Det har Hembla nämligen blivit känt för.

Bygg ut allmännyttan

Sjuka och fattiga kastas ut på gatan vid första bästa tillfälle. Det är så det slutar när man säljer ut allmännyttan till riskkapitalister som inte har något annat intresse än att tjäna pengar. Det varnade rörelsen "Alby är inte till salu" för när fastigheterna såldes ut för sju-åtta år sedan.

De fick, tyvärr, helt rätt.

Med den sortens bostadspolitik ökar snarare än minskar man antalet hemlösa. I Sverige går det att räkna till 33 000 som saknar hem, men det finns sannolikt ett mörkertal.

Sveriges Stadsmissioner vill att ansvaret för hemlösa ska tas över från kommunerna till staten. De tror att det kan vara en lösning för att fler ska få ett hem.

Göteborgs stad bryter trenden, där har antalet hemlösa minskat med 26 procent jämfört med förra året. En av anledningarna är ett ökat bostadsbyggande.

I Göteborg bygger man ut allmännyttan. Det är alltså så det ska gå till.


Hur ska vi göra för att Sveriges hemlösa ska bli färre? Är det rätt och riktigt att sälja ut allmännyttan till riskkapitalister? Chatta med Atle Morseth Edvinsson från klockan 09:00. Det går att skriva inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Atle Morseth Edvinsson
    7 dec 2020

    Det var så långt vi hann idag. Tack för en intressant chatt! På återseende 🙂

  • Atle Morseth Edvinsson
    7 dec 2020

    Det här låter som en lösningsinriktad idé. Jag tror också att det behövs ett tydligt ansvar för att alla har en bostad. Och för den långsiktiga hållbarhetens skull tror jag att allmännyttan borde byggas ut och behållas av det allmänna.

  • 7 dec 2020

    Allmännyttan behövs mer än någonsin och både kommun och stat måste börja ta sitt ansvar för att alla har en bostad. Sätt stopp för utförsäljning, ställ krav på en viss andel hyresrätter vid markanvisningar för bostadsrätter, upprätta planer för att allmännyttan ska bygga fler hyresrätter samt se över de ekonomiska och sociala regler och system som kan hjälpa människor att behålla sin bostad.

    Om EU:s och Sveriges lagar hindrar detta, finn ett sätt att ändra dem eller hitta alternativa lösningar för att säkerställa folks rätt till en bostad, även vid sjukdom, pension och arbetslöshet.

    Johanna
  • Atle Morseth Edvinsson
    7 dec 2020

    Det är möjligt att det är en del av problemet för många som inte kan betala hyran. Bäst att låta det vara osagt hur det ligger till i just Ann-Katrins fall.

  • 7 dec 2020

    Om det hade funkat som det ska med Försäkringskassan vid långvarig sjukskrivning så hade det förmodligen inte heller blivit så att Ann-Katrin blivit vräkt, eller behövt göra en avbetalningsplan. Ytterligare ett problem som den rödgröna röran till regering har ett ansvar för att reda upp.

    Mike Oxhard

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.