Mejla

Anders Lindberg

Sluta ös pengar över religiösa friskolor

Hoppas högern är nöjd med friskolereformen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Carl Bildt (M), när det begav sig
Carl Bildt (M), när det begav sig

LEDARE

Det började med löften om småskaliga och idylliska friskolor drivna av idealister. Fria från kommunala bojor skulle de få testa nya pedagogiker, rädda nedläggningshotade byskolor och skapa valfrihet för eleverna.

Under Carl Bildts regering, 1991–1994, äntrade marknadstänkandet skolans värld genom friskolereformen och det fria skolvalet. Alla skolor skulle bli bra skolor när marknadskrafterna skärpte konkurrensen, gjorde lärarna mer produktiva och ökade effektiviteten.

En av dessa skolentreprenörer är Al-Azhar Stiftelsen i Örebro som driver två friskolor i Vivalla och i Mellringe. I dag stängde Skolinspektionen båda skolorna.

Säpo varnade

I Skolinspektionens beslut framgår att en person, kallad AA, har suttit i ledningen till helt nyligen.

”Av ett yttrande från Säkerhetspolisen framgår att AA har rest till Syrien i samband med krig i syfte att ansluta sig till en terrororganisation och att AA därefter har återvänt till Sverige. Enligt Säkerhetspolisen är AA alltjämt en anhängare av våldsbejakande islamism och AA har ett brett kontaktnät inom den våldsbejakande islamistiska miljön i Örebro.” skriver Skolinspektionen i sitt beslut.

Språket är byråkratiskt, men det är en avgrund som öppnar sig. Har denna skola alltså fått bedriva verksamhet fram till nu?

”Radikalisering och rekrytering”

Säpo konstaterar också att barnen i verksamheten ” troligtvis utsätts för radikalisering och rekrytering till en miljö som accepterar våld eller brottslighet som metod för politisk förändring.”

Vilket på det hela taget inte verkar vara någon långsökt slutsats om ledningen befinner sig på på sightseeing i Syrien.

Men Al-Azhar Stiftelsen i Örebro är bara det senaste exemplet. Liknande problem har dykt upp lite här och var de senaste åren. Vilket visar på ett av de allra mest grundläggande problemen med friskolereformen: alla är inte lämpliga till att driva skolor.

Religiösa friskolor

En synnerligen olämplig huvudman är ofta religiösa samfund. Inte för att det är något problem att folk tror på Gud, men för att religion i Sverige är en privatsak.

Skolan, som är finansierad av skattebetalarna, borde annars ägna sig åt undervisning enligt skollagen. Men så är det inte idag.

Trots att regeringen på olika sätt försökt få bukt med de religiösa friskolorna så kämpar lobbyisterna emot. Konsekvensen är att diverse mindre nogräknade aktörer kan få fortsätta driva skolor som egentligen aldrig borde ha fått starta.

Sanning och konsekvens

Konsekvensen borde bli en kritisk genomlysning av hela systemet med religiösa friskolor. Varför ska våra skattepengar överhuvudtaget gå dit?

Det finns undantag där det trots allt är motiverat med särskilda regler, som judiska eller samiska skolor. Men då handlar det om att värna Sveriges nationella minoriteter vilket i grunden är en helt annan fråga.

Historien med Al-Azhar Stiftelsen i Örebro är ett extremt exempel på bristande ordning och reda i svensk skola. Från 15 juli är den stängd även om beslutet kan överklagas.

Det finns säkerligen fler exempel som ännu inte nått tidningarnas rubriker.

Utan vårt marknadsliberala skolsystem så skulle detta aldrig ha hänt. Det kan vara bra att tänka på under den debatt som nu lär följa. Hoppas högern är nöjd med sin friskolereform.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Skolinspektionen

Carl Bildt

Syrien

Islamism