Klart att vi blir rädda när Putin skiter i allt

Att spränga gasledningar fungerar

Vladimir Putin håller ett tal till nationen.

I Östersjön bubblar metangasen nu upp från de söndersprängda gasledningarna. Vattnet ser ut att koka. Den största ytan uppskattas vara så stor som en kilometer i diameter, enligt den danska militären.

Metangas är en farlig växthusgas. Den kan orsaka upp till 80 gånger så stor skada som koldioxid. Ingen är helt säker på hur mycket gas som fanns i Nord Stream-ledningarna, men Greenpeace beräknar att utsläppen kan bli lika stora som det hela Sverige brukar släppa ut under mer än sju månader.

Annekterar regioner

Syftet med att spränga gasledningarna var förstås att skapa rädsla och oro. Och det gynnar också Putin att resten av världen har varit upptagna av krishanteringen samtidigt som han iscensatt ”folkomröstningar” i ukrainska områden som svepskäl för att annektera dem.

När Vladimir Putin i dag höll ett tal till nationen förklarade han som väntat fyra ukrainska regioner som ryska. Det behöver väl knappast sägas, men annekteringarna är olagliga och kommer inte erkännas av några av världens anständiga länder.

Skapar rädsla

Ryssland har brutit mot alla regler under kriget i Ukraina. Arméerna lämnar efter sig spår som liknar folkmord. Vladimir Putin vill ha makt till vilket pris som helst.

Till sin hjälp har han den ökande rädslan, oron och splittringen i resten av världen.

Att spränga gasledningar fungerar. Vi blir rädda för de konkreta konsekvenserna av gasläckorna vi nu behöver hantera. Vi blir rädda för fler attacker, mot infrastruktur för energi och internetuppkoppling.

Framför allt blir vi rädda för den stat som visar så uppenbar nonchalans inför världens framtid, noll respekt för allt resten av oss kämpar för att lösa tillsammans. För dem finns inga regler, inget är för farligt eller katastrofalt.

Använder klimatkrisen

Vladimir Putin är beredd att ta till kärnvapen. Han använder klimatkrisen för att attackera oss. Han skapar en global hungerskris och massvält. Han spränger gasledningar, låter sina soldater beskjuta kärnkraftverk och stoppar livsnödvändig ukrainsk export av spannmål.

Plötsligt gäller inga regler längre, det verkar inte finnas någon gräns för vad Vladimir Putin kan göra för att få som han vill. Vilket förmodligen är precis det han vill att vi ska tänka.

Men det är svårt att låta bli att bli rädd när havet kokar.

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln