De jobbar sjuka och känner att de måste

Drar tunga lass i äldrevården – ”Vi glöms bort”

(Arkivbild)

23 av 57 anställda på ett äldreboende i Göteborgsregionen gick till jobbet sjuka, rapporterar Göteborgs-Posten.

Det var i början av april som coronatester genomfördes på initiativ av boendets läkare, för att ta reda på om det fanns smitta bland personalen. Över en tredjedel hade feber, hosta eller förkylningssymtom. Fyra hade covid-19, varav två var symtomfria.
I coronakrisen har en hårt arbetande, kvinnodominerad yrkeskår hamnat under lupp. Kritiken har varit stenhård för att man inom äldreomsorgen inte lyckats skydda riskgruppen. Sena beslut om besöksförbud och brist på skydd för personalen har lyfts fram som riskfaktorer, men också snåla budgetar.

Rösterna från de som drar tunga lass i äldrevården och hemtjänsten hörs högre än någonsin.
“Det är lite som under lönesamtalen när cheferna VARENDA år prisar vårt arbete för att sen avsluta med att pengarna är slut.”
“Imorgon ska jag jobba. På hemtjänsten som undersköterska. Mina kollegor inom landstinget ses som hjältar. Medans vi som vanligt glöms bort och ses som smittspridare. Tur att jag älskar mitt jobb och mina kollegor.”

”Sjuknärvaro i stället för sjukfrånvaro”

Kommunals lokala ordförande Anna Skarsjö är inte förvånad över att många inom äldreomsorgen jobbar trots att de är sjuka, säger hon till Göteborgs-Posten.
“Vi har problem med sjuknärvaro i stället för sjukfrånvaro.”

Anledningarna är flera. Det handlar om timvikarier som varken har råd eller vågar stanna hemma vid en långdragen förkylning. Om bristen på vikarier, att inte vilja lämna kollegorna i sticket.

“Man känner att man måste gå till jobbet trots att man är sjuk, för annars får kollegorna ännu mer att göra”, säger Anna Skarsjö till GP.
Var fjärde som jobbar inom den kommunala äldreomsorgen är tillfälligt anställd och var femte är timanställd, visar statistik som tidningen Arbetet tagit fram. Många blir inringda för veckan eller för dagen, och kan ha sitt nästa arbetspass någon helt annanstans i kommunen. Flest timvikarier har man i rika Danderyd.

Blottar sprickorna

Just nu vill Kristdemokraterna – som är ansvariga för äldrevården i hårt drabbade Stockholm – införa bonussystem för kommuner och bolag som fastanställer timanställda inom äldreomsorgen.

Det är, som många har påpekat, en skarp kontrast mot när Alliansregeringen införde den osäkra anställningsformen Allmän Visstidsanställning (AVA).

Den här krisen blottar sprickorna i ett system som drabbar alla.

Rätten till heltid, till en trygg anställning och en skälig lön är ständiga stridsfrågor för facket. Kvinnodominerade yrken har ofta brist på alla tre.
Nu ser vi ännu fler risker med ojämställdheten.