De som behöver oss mest blir farsotens nästa offer

Skolan säljer tomatplantor för att överleva

Sjöviks musiklinje fick streama sin traditionella vårkonsert i torsdags via Facebook. På grund av covid-19

Lyssna på krönikan. Anders Lindberg läser

Första gången gick jag dit, bokstavligen. Det var vår. Sjöviks folkhögskola ligger vid sjön Bäsingen i Folkkärna. Jag och min kompis Jonas klev av vid Avesta-Krylbo, snörade på oss kängorna och vandrade dryga milen genom det Dalarna man vanligen ser på vykort. Vi skulle bli kvar i två år, på Vägledareutbildningen i naturligt friluftsliv.

Sjövik är folkbildningens guldstandard, där specialintresserade och skoltrötta, helylle och skeppsbrutna möts. En magisk plats som sedan 1921 har gett unga människor, många med funktionshinder, en start och en egen väg i livet.

Nästa år är det tänkt att skolan ska fira hundra år. Nu säljer man tomatplantor för att överleva.

- Det är hårt, vi står inför ett stålbad. Jag skulle ljuga om jag sa något annat, säger Anneli Karlsson, rektor på skolan sedan fem veckor.

De ekonomiska problemen började inte med coronakrisen, men när internaten töms, konferensverksamheten avstannar och sommarens aktiviteter ställs in blir siffrorna allt rödare i bokföringen. Till slut går det inte.

"Vill du skänka en gåva för att stötta Sjöviks folkhögskolas arbete för att återuppta ordinarie verksamhet efter krisen? Då kan du skänka valfritt belopp via Swish 123 690 77 37 eller bg 233-5875. Märk din överföring med GÅVA." står det som välkomstmeddelande på hemsidan.

"Årets Öppet Hus inställt på rekommendation från Folkhälsomyndigheten."

I torsdags fick musiklinjens kör streama sin traditionella vårkonsert via Facebook.

Och Sjövik är långt ifrån ensamma.

– Uppåt trettio folkhögskolor har det tufft under corona, i förlängningen kan det bli ännu fler. Det beror på vad som händer till hösten, säger Gerhard Holmgren, generalsekreterare för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation.

Regeringen är medveten om problemen.

– Många folkhögskolor kämpar med ekonomin under den rådande coronakrisen. För att hjälpa folkbildningens aktörer att hantera sina utgifter har regeringen beslutat att bidraget till folkbildningen ska betalas ut tidigare, lovade utbildningsminister Anna Ekström den 23 april.

Konkret betyder det att statsbidragen för tredje kvartalet betalas ut redan i maj. Det ger andrum men kommer knappast att räcka. Om Sveriges folkhögskolor ska kunna övervintra krisen kommer mer pengar att behövas. Och för vissa är läget akut.

Inte bara tomatplantorna säljs på Sjöviks folkhögskola. Det går även att köpa flera sorters smörgåstårtor i en särskilt stödbutik på hemsidan, där finns färdigspäntad tändved och timrade hundkojor i olika storlekar. Samt konstverket "Vilande traktor" av Tobias Furne.

På Facebooksidan ligger skolans lilla buss, Silverpilen, ute till försäljning. Den har dragkrok, meddelas optimistiskt.

Att jag själv hamnade i skogarna utanför Avesta efter gymnasiet berodde mest på att jag var skoltrött. Som scout sedan många år lockade skolans friluftsledarutbildning, kanske som tänkbart yrke? Så blev det inte, men resan till vem jag är idag började på många sätt där.

Om Folkhögskolor skulle börja gå i konkurs öppnar sig en social avgrund, särskilt för många av dem som behöver vårt samhälle mest. Av de som går Allmän kurs uppger 70 procent att de vill skaffa sig behörighet till högskolan eller förbereda sig för att läsa vidare. Men folkhögskolan är inte bara en andra chans, för många är det den sista när allt annat misslyckats.

Utbildningsformen har sina rötter i det gamla Sverige, med en friare, mer praktiskt och kreativt inriktad pedagogik.

Skolornas huvudmän är i regel idéburna. Sjövik vilar på kristen grund, varje människa är unik, varje liv oändligt värdefullt. Det ligger i folkhögskolans själva väsen att aldrig ger upp om någon.

Men man kan trots allt inte betala lärarlöner med goda intentioner.

– Det gör ont i hjärtat när jag ser hur möjligheterna snävas in från olika hål, säger Anneli Karlsson.

När undervisning nu ställs in eller övergår till distans blir det svårt för många elever som behöver folkhögskolans trygga rutiner.

– Det får många katastrofala följder för funktionsnedsatta och andra marginaliserade grupper. De har skolan som struktur, säger Gerhard Holmgren.

Sjövik har förutom Allmän linje även flera utbildningar för ungdomar med funktionshinder. Sjöviks musiklinje en av de bästa i Sverige och utbildningen i hantverk och naturligt friluftsliv drar deltagare från hela norden och ända från Tyskland.

Gerhard Holmgrens största oro är vad som ska hända med alla elever om coronakrisen drar ut på tiden. Idag går omkring 56 000 elever längre kurser på någon av landets 155 folkhögskolor, många av dem bor på de knappt 100 internat som finns. Skolan, gemenskapen, kamraterna är livsviktiga.

De som i debatten argumenterar för att "stänga Sverige" ser nog inte dem, men det är bland annat dessa människor som offras vid en sådan strategi. Många av dem kanske aldrig skulle återfå fotfästet. Redan de regler som är på plats idag har fått stora konsekvenser.

Gerhard Holmgren efterlyser besked om framtiden från regeringen och Folkhälsomyndigheten och en plan för hur folkhögskolorna ska klara sig långsiktigt. För när den ekonomiska krisen nu kommer så behövs de mer än någonsin.

– I en lågkonjunktur blir det högkonjunktur för utbildningssystemet, då behövs alla, säger han.

Det är över 25 år sedan jag lämnade Sjövik men traditionen med vårkonserter fanns redan då. Och i torsdags bänkade jag mig 20 mil bort, framför Facebook live. Musiklinjens kör stod med armlängds lucka i Sjöviks kapell, svaga applåder hördes i bakgrunden mellan sångerna.

– Vanligen har vi ganska stor publik, det kanske vi har nu också, inledde kapellmästaren och log osäkert in i webkameran.

Bilden var lite skakig men ur datorns högtalare klingade "Vintern rasat" och "Jungfrun hon går i ringen" lika vackert som någonsin på plats.

– Vi ska vända på det här tillsammans, säger Anneli Karlsson.

Våren kanske kommer ändå, till slut. Även i farsotens tid.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    17 maj 2020

    Tack för dagens chatt. Jag har försökt besvara så många av era kloka frågor och synpunkter som jag har hunnit.

    Ha en trevlig söndag!

  • Anders Lindberg
    17 maj 2020

    Ja så är det. 

    Men det är ju en livsviktig verksamhet som måste få hjälp att övervintra krisen. Precis som många företag nu får hjälp.

    Om vi ska värdera vad som är samhällsviktigt så skulle jag nog säga att folkhögskolorna är helt avgörande för vårt samhälle. Och särskilt om vi nu går in i en större ekonomisk kris.

  • 17 maj 2020

    Tack Anders för att du belyser den utsatthet som landets internatfolkhögskolor befinner sig i. Speciellt svårt blir det för civilsamhällets folkhögskolor som inte har en offentlig huvudman.

    Joakim Hjelm
  • Anders Lindberg
    17 maj 2020

    Det verkar vara en ganska vanlig bild. I Uppsala och Södertälje provar man just nu att anställa folk på visstid i stället så att de har lite tryggare anställningar.

    Men det som skulle behövas framåt är ju fasta anställningar och utbildning för de som ska jobba inom omsorgen.

    Tyvärr är ju detta ett område som varit eftersatt väldigt länge.

  • 17 maj 2020

    Där min pappa bor är det många nyanlända som jobbar och av naturliga skäl så är dessa timanställda pga språket etc och det har varit ett stort problem.Staten vill att dessa människor skall komma i arbete och samtidigt inte kosta pengar dvs det blir svårt att äta kakan och ha den kvar samtidigt men det är i alla fall så det ser ut idag.

    Helene