Dubaichoklad trendar men är för dyr att köpa
Kakan för 800 kronor göder kriminella
Ni som har ett konto på TikTok eller Instagram har nog inte missat Dubaichokladen. Trenden tog fart förra sommaren och videos där influencers och olika personer testar den exklusiva delikatessen har fått miljontals visningar.
Chokladkakan får munnen att vattnas, fylld med knafeh – en traditionell arabisk dessert gjord av filodeg, söt mjuk ostfyllning, sirap och pistagenötter.
Originalet skapades av den brittisk-egyptiska entreprenören Sarah Hamouda. Hon tillverkade den när hon var gravid och var sugen på choklad med krisp och pistagesmak. 2021 lanserade hon företaget FIX Dessert Chocolatier i Dubai. Deras choklad är handgjord, med ett unikt mönster målat på varje kaka.
Kostar hundratals kronor
I dag säljer företaget hundra chokladkakor i minuten. Och de kostar inte direkt som en svensk Marabou. En ynka chokladkaka går för cirka 800 kronor på nätet. Fullkomligt vansinnigt dyrt, trots det växer kundkretsen.
Dubaichokladen visar hur groteska de ekonomiska klyftorna ser ut, både i Sverige och i världen. Aftonbladets ledarsida har tidigare skrivit om hur tufft framför allt många barnfamiljer, äldre och ensamstående har haft det de senaste åren. Förra veckan uppmärksammade vi tvåbarnsmamman Sandra, 39, som trots ett heltidsjobb som undersköterska tvingas dricka te istället för middag.
Intresse för pengar
Andra behöver aldrig tänka på vad saker och ting kostar. De behöver inte ens gå till jobbet utan pengarna växer av sig själva på börsen. Enligt Ungdomsbarometern tycker dagens ungdomar att deras privatekonomi är viktigare än andra samhällsfrågor. Intresset för att tjäna pengar, köpa aktier och att bli ekonomiskt framgångsrik har ökat markant.
En oroligare omvärld och hög ungdomsarbetslöshet är såklart viktiga orsaker till det. Men enligt Ulrik Hoffman, vd för Ungdomsbarometern, spelar sociala medier också en stor roll.
– Den konstanta exponeringen för andras framgångssagor och extravaganta livsstil skapar en press att lyckas, säger han i ett pressmeddelande.
Att kunna köpa en chokladkaka för flera hundra och äta den inför sina följare i sociala medier är något som ger status. Men hör ni några politiker rasa mot detta?
Göder kriminella
Integrationsminister Mats Persson (L) skriver debattartiklar om hur skadlig svensk hiphop är och hur det lockar unga människor till en kriminell livsstil och snabba cash. Men få talar om hur skadliga alla lyxiga influencers är. Trots att de också skapar ideal som bygger på mycket pengar och konsumtion. Av någon anledning är det enklare att kritisera rapparen Yasin än lyxinfluencern Lovisa Worge.
I veckan greps en man med 13 000 kakor Dubaichoklad av den svenska tullen. Med tanke på hur god den verkar vara är det kanske inte så överraskande. Men några debattartiklar av Mats Perssonom om att lyxkonsumtion göder gängkriminalitet kommer vi nog inte att få läsa.
