Lidingö eldar på politikerföraktet

Dina skattepengar, mitt fokus!

Så löd lidingöpolitikern Carl Johan Schillers (KD) valslogan för ett par månader sedan. Och visst verkar han ha haft ögon för skattebetalarnas pengar - väl vid makten börjar han och de andra borgerliga kommunalråden med höja sina egna månadslöner med tiotusentals kronor.

Ska ”undvika dåliga beslut”

Moderaterna, det lokala Lidingöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna styr tillsammans i majoritet på ön. Kommunstyrelsens ordförande är moderat, heter Daniel Källenfors och vill höja sin lön med 22 000 kronor till 108 800 kronor. Resterande tre kommunalråd vill ha 87 000 kronor i månaden, vilket skulle innebära höjningar på mellan 11 000 och 37 000 kronor.

Kristdemokraten Carl Johan Schiller motiverar lönehöjningarna med att politikerna ska kunna ”undvika dåliga beslut”.

Kritiseras av oppositionen

Oppositionspartierna har reagerat mot de föreslagna lönehöjningarna.

– Det är inte så att man själv ska höja sin egen lön. Det här ärendet skulle ha gått via arvodesberedningen. Om man väljer en annan väg så är det en fara för demokratin, säger Daniel Larson (S) till SVT.

Det är det verkligen. Inte bara för att man struntar i viktiga regler, utan också för att man eldar på politikerförakt som redan gror. I just det här fallet är föraktet förstås inte helt oförtjänt. Men de allra flesta politiskt engagerade jobbar faktiskt gratis.

De flesta politiker jobbar gratis

En genomgång gjord av Sveriges kommuner och landsting (SKL) 2016 visade att 96 procent av alla kommunpolitiker är fritidspolitiker. I landstingen är motsvarande siffra 93 procent. De allra flesta lokalpolitiker jobbar alltså på sin fritid, vid sidan av jobb eller studier.

Fritidspolitikerna kan få sammanträdesarvoden, alltså en peng för tiden de spenderar i möten, men det räcker inte till några månadslöner. De flesta som företräder dig gör det alltså av helt andra anledningar än att de vill ha en saftig lön.

Utsätts för trakasserier och våld

Samtidigt blir många av dem illa behandlade. Enligt Brottsförebyggande rådets senaste undersökning har var fjärde politiker utsatts för trakasserier, hot eller våld på grund av sitt uppdrag. Siffran innefattar både rikspolitiker och lokalpolitiker. Oftast upplevs förövaren vara en rättshaverist eller arg medborgare.

Vill vi ha lokalpolitiker som representerar oss måste politikerföraktet få ett slut. Det är bara en tidsfråga innan de som hittills lagt sin fritid på att jobba för det gemensamma tröttnar en gång för alla.

Där har heltidspolitikerna ett ansvar. Deras påhitt går ut över den allmänna synen på politiker och ger de verkligt engagerade oförtjänt dåligt rykte.

Sina höga löner till trots tar Lidingötopparna ett riktigt dåligt beslut.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.