Ät inte djuret om du lider av bilden

Efterfrågan på billigt kött skapar plågeriet

I går visade SVT hur en djurrättsorganisation avslöjat hemska förhållanden för djur som transporteras. Liknande avslöjanden kommer med jämna mellanrum. Bilden är från ett annat tillfälle.

Döda djur ligger på golvet, de som fortfarande lever slickar desperat på inhägnaden av stål. Maten och vattnet är slut och temperaturen över 40 grader. En kossa kejsarsnittas vid gränsen och dödas sen. I går visade SVT hur djurrättsorganisationen "Eyes on Animals" avslöjat hemska förhållanden vid djurtransporter mellan Bulgarien och Turkiet. Reglerna för djurtransporter verkar där snarast till för att brytas. Djuren i inslaget ska halalslaktas i Turkiet och serveras sedan som charkprodukter runt om i Europa. Just detta faktum, att det är halalslakt, har retat upp extra många. Men problemet är inte halalslakten i sig. Problemet är den galna kötthets som gör att priserna ska pressas till varje pris.

Inte unikt avslöjande

Att människor vill ha billigt kött är den drivande kraften bakom att företag pressar in så många djur som möjligt i en stekhet lastbil. Det är inte något unikt, avslöjanden som detta kommer med jämna mellanrum. Reaktionen brukar bli avsky, fördömande och en uppmaning att nu måste det förändras. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har också reagerat. Han förklarade för SVT hur illa berörd han blev av bilderna och att Sverige ska lyfta frågan om djurtransporter vid nästa jordbruksministermöte i Bryssel. Det är självklart bra om lidandet minskar. Men om vi verkligen bryr oss om djurens välmående, varför äter vi så mycket kött?

Allt billigare kött

Enligt Livsmedelsverket och Jordbruksverket äter en svensk drygt 50 kilo kött årligen. Tanken på instängda djur på väg till slakt känns långt borta när man köper pålägg till frukosten eller fixar sin speciella köttmarinad till en grillkväll i slutet av semestern. Livsstilstrender där kött framställs som hälsan själv har blivit allt populärare, vilket gör att människor vill äta allt billigare kött. Men om köttfärsen, fläskkotletterna eller charkprodukterna ska säljas billigt måste producenterna spara någon annanstans. Exempelvis på transporterna. På det sättet pågår en cirkel av plågade djur, avslöjanden, fördömanden och ökad köttkonsumtion.

Mindre kött är lösningen

Bilderna som har visats är ett skräckexempel på vad som sker när människor vill ha så billigt kött som möjligt. Priserna pressas och djuren betalar. Om människor såg kött som en lyxvara, snarare än en vardagsprodukt, hade också djuren fått det drägligare. Att reglerna för djurtransporter följs är steg i rätt riktning. Men så länge det finns en stor efterfrågan på kött kommer nya avslöjanden visa hemska förhållanden för djur. Även i Sverige.

Lösningen är i slutändan inte att justera regler, utan att människor ska äta mindre kött.