Buschs feminism är att fläta halmgubbar

Debatten kan inte ständigt börja på ruta ett

Genusdagis! Menskonst! Så fort Ebba Busch ska diskutera kvinnokamp är reflexen att binda halmgubbar.

Nooshi Dadgostar har fått en flygande start som ny partiordförande för Vänsterpartiet. Var och varannan kväll har man kunnat se och höra henne debattera olika frågor sedan hon tillträdde.

I tisdags kväll var det dags för Dadgostar att debattera jämställdhetspolitik i Aktuellt med Kristdemokraternas Ebba Busch. Den inleddes med att KD-ledaren tyckte att man skulle sluta något slags borgfred kring den feministiska debatten.
– Jag är trött på att feminister ibland ifrågasätter varandras intentioner, sa Busch.
Fast är det så konstigt om det uttrycks tvivel kring KD-ledarens feministiska engagemang? I en omtalad tweet från 2014 skrev hon: "Låg pension efter föräldraledighet, deltid och ett låglöneyrke. Är det ojämställdhet? Gör andra val, få andra resultat."

Margaux Dietz som inspiration

Ett sådant resonemang är liksom själva motsatsen till att vara feminist. Feminism är ett verktyg för att analysera makt. Men Ebba Busch har det senaste året visat att hon fått nya insikter, hon kallar sig numera till och med för feminist. Kanske har det sina poänger att ha en influencer-bästis trots allt. Margaux Dietz bloggade ju redan 2017 under rubriken "Feminist, javisst" att: ”Alltså, Meghan Markle är verkligen cool”.

"Vi behöver en ny feminism nu", skrev Ebba Busch själv i en debattartikel i Aftonbladet i augusti förra året. I den gick hon till storms mot "normkritiska barnböcker" och kvotering i bolagsstyrelser. Det är knappast de frågor som gör att var femte väljare håller jämställdheten som en av sina viktigaste frågor.
KD:s reflexbeteende så fort som någon nämner kvinnokamp är att fläta halmgubbar för brinnande livet. Genusdagis! Menskonst! Det är en marginell debatteknisk utveckling från att avfärda feminism som något som handlar om att "inte raka sig under armarna".

Feminism är att se orsakerna till att fler än 150 000 kvinnor lever som fattigpensionärer, varför barnmorskor har lägre lön än läkare och varför en svensk kvinna dödas av en närstående man var tredje vecka.

KD har motsatt sig lagstiftning

I Aktuellt-debatten i veckan sa Nooshi Dadgostar att KD ständigt har motarbetat en skärpt lagstiftning som skydd för kvinnor:
– De ställde sig inte bakom sexköpslagen, de röstade nej för att skärpa kvinnofridslagstiftningen och de skärpte inte våldtäktslagstiftningen när de var med och styrde.

Buschs svar var att det behövs fler poliser.

Visst behövs det feminister även på den ideologiska högerplanen. Men debatten kan inte ständigt börja på ruta ett. Jämställdhet handlar inte om dumma val, utan om strukturer i samhället som missgynnar – och i värsta fall – dödar kvinnor.

Och då är Ebba Buschs halmgubbar ärligt talat ingen hjälp över huvud taget.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.