Mejla

Zina Al-Dewany

Friskolor skapar lata företagare

Systemet är riggat för giriga skolkoncerner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Barbara Engström är grundare av friskolekoncernen Internationella Engelska skolan. Tack vare det svenska skolsystemet har hon blivit miljardär på verksamheten.
Barbara Engström är grundare av friskolekoncernen Internationella Engelska skolan. Tack vare det svenska skolsystemet har hon blivit miljardär på verksamheten.

LEDARE

Min fru är en eldsjäl och hennes kritiker är ”bottenlöst okunniga på företagande”. Så kan man sammanfatta Hans Bergströms senaste inlägg i Expressen. I hans försvarstal till marknadsskolan hyllar han hustrun Barbara Bergström som grundat Engelska skolan. Han attackerar alla som motsätter sig affärsidén som gjort dem rika: börsnoterade skolföretag som gör miljonvinster på våra skattepengar. Men trots paret Bergströms stora offerkofta står systemet uppenbarligen på deras sida.

De som anser att aktiebolag inte har något i skolans värld att göra kallar Hans Bergström ”aktivister ty de driver sin kampanj med ideologisk besatthet” och kallar dem ”fullkomligt faktaresistenta”.

Raseriet från hans sida påminner om när Academedias huvudägare Rune Andersson skulle svara på kritik från en stor mängd lärare. Andersson kallade dessa för “en liten grupp kritiker som är fanatiska”. Värt att notera är att majoriteten av svenska folket är emot ett vinstuttag i skolan. Ett vinstuttag som har gett oss skolmiljardärer. Men vad gör de med pengarna?

Paret Bergström anser att sittande regering utgör "ett kommunistvälde".

I Sydsvenskan avslöjades det att Hans och Barbara Bergström donerar pengar till klimatförnekare, abortmotståndare och Trumpvänliga politikers valkampanj. Paret Bergström har även gett ut en bok där de kritiserar svenska myndigheter som Skolverket och de menar att Skolinspektionen har stört deras verksamhet på ett sätt som ”har åstadkommit allvarlig skada genom åren”.

Kanske irriterar de sig på Skolverkets rapport som visar att friskoleelever har högre betyg i gymnasiet men klarar sig sämre i högskolan än elever från kommunala skolor. I en studie av nationalekonomen Jonas Vlachos visar det sig att två tredjedelar av Engelska skolans betygsförsprång tillskrivs glädjebetygen.

Paret Bergström anser även att sittande regering utgör "ett kommunistvälde". Men jag har aldrig hört talas om ett kommunistvälde där ett aktiebolag kan göra 152 miljoner i vinst på skattepengar.

Var annars hade de kunnat tjäna så mycket utan att ens behöva vara smarta företagare? De får ju allt serverat. I dag kan kommunerna ge extra lokalersättning till friskolor. Det har lett till att många, särskilt högerstyrda kommuner, gett Engelska skolan en ekonomisk gräddfil, samtidigt som de konkurrerar med den kommunala skolan som inte får samma särbehandling. Till slut tvingas välfungerande kommunala skolor stänga ner.

Det övergår samtidigt mitt förstånd hur dessa skolägare kan hyllas som ”duktiga företagare”. Allt är riggat för att de utan varken risk, efterfrågan eller konkurrenskraftig undervisning ska ta över kommunens elever och den skolpeng som följer med – och samtidigt kunna dela ut miljoner till ägarna. Ett idiotsäkert sätt att bli rik, och vi är den enda nationen dum nog att tillåta det.

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

Att ta sprutan är en medborgerlig plikt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Skolverket

Skolinspektionen

Internationella Engelska Skolan

Hans Bergström

Barbara Bergström