Mejla

Anders Lindberg

Men sluta likställa V med SD, Annie Lööf

Islamhatet i SVT var bara ännu en vanlig dag i SD kommunikation

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

LEDARE

– Vi kommer självklart gå till val på att sitta i regeringsställning, sa Annie Lööf (C) till Expressen igår.

Rubriken blev "Annie Lööf redo kliva in i S-ledd regering efter valet".

Egentligen är det nog ingen nyhet, mer en påminnelse om Centerpartiets grundläggande strategi. Iden med ett politiskt parti är att få makt, annars hade man bildat en krocketförening istället. Just Centerpartiets idé är att ligga i mitten och därmed kunna bli den punkt kring vilket all annan politik rör sig.

Maktspelare

Annie Lööf har genom åren visat sig vara en mästerlig maktspelare och hon har inga planer på att sluta nu. Nästa naturliga steg är då rimligen att gå från stödparti till regeringsparti.

Ändå är Expressens nyhetsvärdering helt riktig. Beskedet om att Annie Lööf kan tänka sig sitta i Stefan Löfvens regering är storpolitik efter att Nyamko Sabuni deklarerat att Liberalerna är beredda att sätta sig i Ulf Kristerssons regering även om den bygger på SD:s stöd.

Fram tonar två block, ett rödgrönt med stöd av Vänsterpartiet i riksdagen och ett konservativt med Sverigedemokraterna som samarbetsparti.
Både Liberalerna och Centerpartiet är obekväma med att säga sanningen, att deras parlamentariska strategi bygger på stöd från partier de verkligen ogillar. Men så ser riksdagen ut.

Inte jämförbart

– Centerpartiet kommer inte samarbeta eller budgetförhandla med Sverigedemokraterna. Vi kommer inte heller vilja budgetförhandla med Vänsterpartiet, säger Annie Lööf till Expressen.

Hon ogillar Vänsterpartiets ekonomiska politik, lägger hon till.
Problemet i retoriken är att V och SD inte är jämförbara storheter.

Båda partierna har utan tvekan ett auktoritärt förflutet, men SD:s politik och nätrörelse är ett högst reellt hot mot den liberala demokratins värden här och nu på ett sätt som V inte är.

Om tid

Delvis handlar detta om tid. Även om Vänsterpartiet under 40- och 50-talen var lojala med Stalin finns det lite i partiets förslag om glasögonbidrag till barn som påminner om den tiden.

Sverigedemokraterna däremot har knappt reformerats alls, istället ljuger man om partiets historia. Att rötterna i olika nazigrupper ligger ytligt är tydligt, inte minst genom de ständiga avslöjandena om nazistiska aktivister i partiet.

Detta är inte så konstigt. Vänsterpartiet lämnade sitt kommunist-K bakom sig ungefär samtidigt som SD bildades.

Men värre än historien är nuet. SD är en del av den nationalistiska våg som hotar den liberala demokratin i allt fler länder i Europa just nu. Att SD trots stormningen av Kapitolium hyllar Trump är en stark varningssignal.

”Sverige möts”

Ta bara gårdagens debattprogram ”Sverige möts” i SVT. SD:s partisekreterare Richard Jomshof kallade islam för en ”avskyvärd ideologi och religion” på bästa sändningstid. På twitter skrev hans partikollega Björn Söder ”Richard Jomshof pratar klarspråk om islam, som en avskyvärd religion” vilket direkt vidarebefordrades av Sverigedemokraternas officiella konto.

”De hymlar inte ens med sin islamofobi." konstaterade Annie Lööf själv på Twitter.

Men det Richard Jomshof sa är ingen ny politik. SD tycker så. De är inget demokratiskt parti i vanlig mening och gör helt öppet skillnad på folk och folk.

Uttalandena i ”Sverige möts” var bara ännu en vanlig dag i Sverigedemokraternas kommunikation.

Jag är övertygad om att Annie Lööf och Centerpartiet ser skillnad på detta och dagens Vänsterparti. Om hon någon gång skulle tvingas välja mellan de två tror jag valet egentligen är självklart.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Annie Lööf måste välja politisk sida

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Richard Jomshof

Islamofobi

Annie Lööf