Mejla

Ingvar Persson

SD kommer att svälja Moderaternas politik

Arbetarväljare avgör valet i september

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Stödet för Sverigedemokraterna fortsätter att öka bland medlemmarna i LO:s förbund. Om det vore val idag skulle partiet få drygt 27 procent av arbetarrösterna.

Samtidigt växer också stödet för Socialdemokraterna. Enligt SCB-novembersiffror skulle nästan 39 procent av LO-förbundens medlemmar rösta på partiet.

Det är tydligare än någonsin att det kommer att bli arbetarrösterna som avgör ifall Magdalena Andersson eller Ulf Kristersson får bilda regering efter valet i september.

Tunn politik bakom block

Sedan Moderater och Kristdemokrater till sist valde att förhandla fram en gemensam reservation mot budgetpropositionen har Sverige ett konservativt block i politiken. Det är lite tunt.

Att fylla tanken på bilen blir 25 kronor billigare. I gengälld försvinner åtgärder mot arbetslöshet och skattesänkningar för den som har sjukersättning.

Av budgetens totala utgifter på 1 243 miljarder lyckades de tre partierna enas om att ändra på 20. Stora frågor och viktiga om välfärd och trygghet fick man helt enkelt lämna eftersom man inte är överens.

Det fungerar i opposition, men det skulle inte fungera om Ulf Kristersson ska leda en regering.

Lång diskussion

Diskussionen om hur nära moderater och kristdemokrater kan samarbeta med Sverigedemokraterna har pågått länge. Efter förra valet sprängde den Alliansen och nu fortsätter den. Kristerssons senaste bud är som bekant att Åkesson och hans partikamrater gärna får påverka politiken men att de inte får bli ministrar.

Det återstår att se hur länge det beskedet gäller.

Men frågan är kanske lika mycket, hur mycket moderat politik kan Sverigedemokraterna svälja? Åkesson vill ju beskriva sig själv och sitt parti som en garanti för att en ny regering inte ska förstöra trygghetssystem eller urholka välfärden.

Vill inte ha politiken

Åkessons problem är att han vill ha Kristersson som statsminister, men att många av hans väljare inte vill ha Moderaternas politik. Det gäller inte minst LO-förbundens medlemmar.

Men med en moderat regering kommer vi att få moderat politik. Den som hoppas på något annat begår ett misstag.

Inför valåret borde väljarna kräva en smula konsumentupplysning. Det är trots allt bara tre veckor bort. Det gäller Magdalena Andersson, men det gäller kanske framför allt Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson.

Kristersson borde svara på hur mycket makt han är beredd att ge Åkesson. Men Åkesson borde också svara på hur mycket moderat klasspolitik han kan svälja för att få den makten.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Vänstern är nya storstadspartiet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Ulf Kristersson

Jimmie Åkesson

Opinionsundersökningar

Valet 2022