Kärnavfall får inte bli politisk cirkus

Vilken dag beslutet fattas är inte viktigast

Kärnkraftverket i Oskarshamn

Det finns politiska beslut som aldrig kommer att bli riktigt bra. Beslut som måste fattas även om det är omöjligt att helt räta ut alla frågetecken eller förutse alla risker.

Slutförvaret av utbränt bränsle från kärnkraftverken är ett sådant beslut. Bara den obegripliga tidshorisonten gör hela frågan till en mardröm. Hur ska någon politiker idag känna sig trygg med en lösning som kommer att få återverkningar i kanske 100 000 år? Ett beslut som måste överleva istider och helt andra civilisationer än vår.

Måste lämna besked

Det går inte. Ändå måste dagens politiker bestämma vad som ska göras med det radioaktiva avfallet. Att inte fatta beslut får också konsekvenser och när Annika Strandhäll i onsdags presenterade regeringens tidsplan för besluten om slutförvaret i Forsmark var det mot precis den bakgrunden.

Alla kommer inte att bli nöjda. Vad regeringen än bestämmer väntar sannolikt år av domstolsförhandlingar och nya inlägg från expertmyndigheter och forskare. Det är oundvikligt.

Däremot skulle vi kunna slippa politisk cirkus.

Bolund är missnöjd

Per Bolund som fram till för en dryg vecka sedan hade ärendet på sitt bord muttrade missnöjt om risken att förhasta sig. Nyamko Sabuni som fått den urdåliga idén att göra partipolitik av atomsoporna deklarerade stramt att hotet om misstroende bara gömts undan tillfälligt.

Det är inte seriöst. Om Per Bolund inte vill att kärnkraftsavfallet ska slutförvaras borde han säga det rakt ut. Men det skulle förstås innebära frågor om hur det radioaktiva materialet istället ska hanteras.

Leker LUF-kongress

Och om Sabuni till skillnad från experter och myndigheter redan har alla svar kan hon säga det också. Men att leka LUF-kongress och jaga rubriker med hjälp av ultimatum och deadlines är ovärdigt. Speciellt i en fråga med så oöverskådliga konsekvenser.

Att Ebba Busch valt att spela med är kanske inte konstigt men att Ulf Kristersson också gör det är dystert.

Enligt Strandhälls plan ska beslutet om det nya slutförvaret fattas i slutet av januari.

Förhoppningsvis räcker den tiden, men det kan inte avgöras av politiska påtryckningar. Regeringen måste sätta ner foten i frågan om vad vi ska göra med kärnavfallet. Men det viktiga är faktiskt inte exakt vilken dag det sker.