Barbara Bergström gör en ny bisarr skolaffär

Nya hemliga investeringen: Skolfastigheter

Uppdaterad 2021-12-09 | Publicerad 2021-11-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Barbara Bergström

Nu har Internationella engelska skolan, IES börjat investera i fastigheter. Men vad de kostar är hemligt. Det visar en granskning som Dagens ETC gjort. IES har just köpt sin första kommunala skolbyggnad. Beslutet togs av den politiska majoriteten i staden, som består av M, KD, C, L och MP.

Enligt stadsbyggnadsrådet Joakim Larsson (M) kan det ”stärka stadens ekonomi”, som han sa till Dagens nyheter. Men trots att handlingarna är offentliga, är kostnaden maskad. Att det ska hållas hemligt är även det beslutat av den styrande majoriteten, med moderater i spetsen.

Bisarra regler

Till ETC säger det kommunala fastighetsbolaget SISAB att detaljerna är hemliga för att ”skydda affären”, men vad affären ska skyddas från är inte tydligt.

Oppositionen är inte särskilt glad. ”Om IES någon gång i framtiden ger sig av och vi behöver etablera en skola i området, så står vi utan”, säger Tina Kratz (V) till ETC.

”Det är orimligt att vi inte får uttala oss på grund av sekretess. Det handlar om samhällsfastigheter som vi äger gemensamt. Men då vi säljer till ett börsnoterat företag så måste man enligt lagen visa hänsyn till deras aktier. Bisarrt!”, säger Kadir Kasigra (S) till ETC.

Bisarrt är nog helt rätt ord. Marcus Larsson som driver tankesmedjan Balans berättar för ETC vad han tror är anledningen bakom att IES nu går in i fastighetsbranschen.

Han tror att det är på grund av att kritiken om vinster i skolan ökat, och det här är ett sätt för friskoleföretaget att säkra pengarna. Stoppas vinsterna i skolan så kan ägarna i stället plocka pengarna på annat håll. ”Ingen kommer att driva frågan att fastighetsbolag inte får plocka ut vinst”, säger Larsson.

Grundaren för IES är Barbara Bergström. Hon och maken Hans Bergström har länge varit oroliga för att politiker ska försöka stoppa dagens vinstuttag i svensk skola, och därmed göra dem några miljoner fattigare. Förra året rapporterade de en vinst på 152 miljoner kronor, gjord på svenska skattekronor.

Ekonomisk gräddfil

Kritiken mot IES har inte varit mild. Två tredjedelar av betygsförsprånget på IES handlar om glädjebetyg, enligt en studie. Skolverket har larmat om att friskolor delar ut högre betyg i grundskolan, men att eleverna klarar sig sämre på gymnasiet.

Ett kommunistvälde, kallar Hans Bergström Sverige, som trots allt är det enda land som tillåter den här typen av ”företagande”.
Men i dag har IES en ekonomisk gräddfil, särskilt i högerstyrda kommuner. Där får de extra lokalersättning, och nu får de även köpa upp kommunens fastigheter till ett hemligt pris. Det är tydligt vad de sysslar med. De kommer försöka mjölka ur varenda skattekrona innan det blir olagligt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.