Ledare

Krisen är inte över än för S i Göteborg

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ann-Sofie Hermansson (S) har röstats bort från posten som grupp­ledare i Göteborgs kommunstyrelsen. Men problemen för sossarna i Göteborg är långt ifrån över.
Ann-Sofie Hermansson (S) har röstats bort från posten som grupp­ledare i Göteborgs kommunstyrelsen. Men problemen för sossarna i Göteborg är långt ifrån över.

LEDARE

Det fanns en tid när Göteborg omtalades som Socialdemokraternas skyltfönster. En självsäker industristad präglad av en underdogmentalitet där partiet regerade, dominerade och levererade.

Men vid valet i höstas fick S bara 20 procent av väljarnas röster. Efter valnatten lyckades man göra sig omöjlig hos sina koalitionsvänner Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet. Alliansen tog över, S förlorade makten efter 24 år och i dag har S inte en enda presidiepost i kommunen.

Ingen har dött

Det är den katastrofens efterspel som i går fick någon sorts slutpunkt när partiet på en distriktsextrakongress i Folkets hus avsatte Ann-Sofie Hermansson från posten som gruppledare i kommunstyrelsen.

Den socialdemokratiska kollapsen i Göteborg har nämligen kommit att förknippas med henne. Hon har av partiets distriktsstyrelse – som leds av exministern Anna Johansson – anklagats för samarbetssvårigheter, för att stänga ute partiet från viktiga beslut och för att låta sina tjänstemän styra politiken.

Processen fram till i går har varit bitter och sårig men på en pressträff uppträdde Ann-Sofie Hermansson chosefritt och sorglöst. Hon avgår och så är det inget mer med det.

– Det är ingen som har dött, noterade hon lakoniskt.

Återupprätta samarbetet

Det finns förstås en politisk konflikt här. Hermansson har velat att S ska bejaka sin roll som största parti i opposition för att få till så mycket S-politik det går. I formella samarbeten förlorar S sin identitet och måste ta hänsyn som inte är bra, tycks hon resonera. Anna Johansson och kretsen kring henne vill återupprätta relationer till de rödgrönrosa partierna. Om det går till så kan faktiskt S styra staden igen.

När Ann-Sofie Hermansson för tre år sedan valdes till Socialdemokraternas gruppledare så talade hon i intervjuer om att hennes parti tappat kontakten med medborgarna och att arbetarrörelsen inte längre var i rörelse. "En del av våra lösningar handlar om att vi knackar dörr, men egentligen är det ju sekter som knackar dörr. Och sekterna, mormoner och sånt, gör det för att de inte känner folk", sa hon till Fokus.

”Blivit lite arga”

Hon sa att Göteborgs socialdemokrati måste återknyta kontakterna till de människor som tidigare röstat på S men nu "blivit lite arga".

Det handlade om arbetare på Hisingen som vredgats över att S infört trängselskatt och genomdrivit infrastrukturprojektet Västlänken och dessa människor behövde man erbjuda något. Kanske något kring välfärdens kvalitet eller segregationen, funderade hon i en stor intervju med Göteborgs-Posten.
Valresultat från i höstas visar att hon inte lyckades.

Men den utmaningen hon såg är inte mindre för den person som till slut får partiets förtroende att efterträda henne.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE

Det gör ont i själen att se "Soffan" falla

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg

Socialdemokrati

Ann-Sofie Hermansson

Politik

Västra Götalands län