Arbetsrätten – en valfråga

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-05-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

blå dunster? Både moderatledaren Fredrik Reinfeldt och andre vice ordföranden Gunilla Carlsson har gjort uppmärksammade uttalanden för att hålla arbetsrätten utanmför valdebatten. Men nu tycks den borgerliga alliansen blåsa till strid – och lovar att riva upp fattade beslut om las.

Det har snart gått två år sedan Fredrik Reinfeldt i en intervju för LO-tidningen slog fast att det inte behövs någon revolution av den svenska arbetsrätten. ”Den svenska arbetsmarknaden fungerar bra”, sa moderatledaren.

Anställningstryggheten, fackets förhandlingsrätt och kollektivavtalen har i årtionden varit borgerlighetens speciella hatobjekt. Åtskilliga moderater ansåg också att partiledaren — trots framgångarna i opinionen — gått för långt i sin anpassning till LO.

Reinfeldts utspel har dock följts av flera. Vid partistämman förra året deklarerade Gunilla Carlsson att hon numer är ”kollektivavtalsfantast”, och partistyrelsen avvisade kraven på att nu göra utländska avtal giltiga i Sverige.

Naturligtvis ville moderatledningen slippa frågor om arbetsrätt och arbetsvillkor i avtalsrörelsen. Mobiliseringen av fackliga väljare är viktig för ett framgångsrikt socialdemokratisk val. Utan arbetsrättsliga stridsfrågor är mobiliseringen mycket svårare.

Taktiken misslyckas

Nu ser moderaternas taktik ut att misslyckas.

I torsdags beslutade riksdagens arbetsmarknadsutskott att ställa sig bakom regeringens förslag till förändringar av lagen om anställningsskydd, LAS. I korthet går det ut på att föra samman olika lagreglerade tillfälliga anställningsformer till en. En förenkling, samtidigt som möjligheten att träffa avtal som är anpassade till varje bransch blir kvar.

Den som har ett tillfälligt arbete ska snabbare än i dag få företräde till nya jobb. Det är viktigt inte minst för den halva miljon svenskar – många unga och de flesta kvinnor – som i dag har tillfälliga anställningar.

Till detta säger de borgerliga partierna nu bestämt nej. Beslutet ska rivas upp efter ett regeringsskifte. Det lovade de fyra allianspartierna i går.

Tanken att låta parterna på arbetsmarknaden reglera anställningsformerna i avtal beskrivs som ”märklig”.

Det är långt från Gunilla Carlssons kollektivavtalsfantasteri.

I sin gemensamma budgetmotion föreslår de fyra partierna också att det ska bli möjligt att helt gå runt den arbetsrättsliga lagstiftningen. Det skulle nämligen kunna bli resultatet om dagens krav för att utfärda en F-skattsedel försvann.

Satsar på ökad otrygghet

När centerledaren Maud Olofsson lanserade den från Frankrike uppsnappade idén att avskaffa anställningsskyddet för de yngsta visade hon vägen. Nu gör alliansen ökad otrygghet i arbetslivet till den gemensamma lösningen på arbetslöshet och utslagning.

Det kommer att blir ett ämne i valet.

De moderata partistrateger som i två år försökt undvika frågan har arbetat förgäves.

IP

Följ ämnen i artikeln