Mellanöstern betalar dyrt för Trumps löfte

I den amerikanska valrörelsen framstod det antagligen som en god idé att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Donald Trump ville visa väljarna att han verkligen stod på israelernas sida.

Att göra rent hus med internationell rätt och årtionden av amerikansk utrikespolitik lockade säkert också. Trump är en man av stora gester och dramatiska effekter.

I dag, när Trump deklarerat att USA betraktar Jerusalem som Israels huvudstad och att ambassaden ska packa flyttlasset, borde i alla fall någon i presidentens närhet drabbas av eftertankens kranka blekhet.

Farlig konflikt

Det här handlar inte längre om amerikansk inrikespolitik, utan om en av världens kanske farligaste konflikter.

Beslutet har retat upp Vita husets favoriter i regionen. Saudiarabiens kung Salman bin Abdulaziz al-Saud säger att beslutet är en “flagrant provokation mot världens alla muslimer”. Den egyptiske diktatorn Abdul Fattah al-Sisi vädjar till Trump att inte “komplicera situationen”.

Palestinierna är rasande. President Mahmoud Abbas varnar för “farliga konsekvenser för fredsprocessen, säkerheten och stabiliteten”. Det är en oro som de flesta politiska ledare runt om i världen delar.

Några mil

Man kan naturligtvis fråga sig hur en flytt av en ambassad några få mil kan få så stora konsekvenser? Svaret är att destinationen - Jerusalem - inte är vilken plats som helst.

I grunden handlar det förstås om att tre världsreligioner betraktar staden som helig. Just därför är Jerusalems status också en av de tvister som förhindrat en lösning på konflikten i Mellanöstern i årtionden.

En tvåstatslösning är fundamentet för en varaktig fred och ett demokratiskt Mellanöstern. Om det är egentligen alla - utom extremisterna på båda sidor - överens.

Stryper konflikter

En stötesten är att israelisk bosättarpolitik kvadratmeter för kvadratmeter stryper förhandlingsutrymmet. Det gäller inte minst Jerusalem, vars palestinska delar håller på att kvävas av bosättningar. Och utan en uppgörelse om Jerusalem är en tvåstatslösning omöjlig.

Trumps beslut att flytta ambassaden och erkänna de israeliska anspråken på Jerusalem är framför allt ett erkännande av bosättningspolitiken. Det betyder att USA accepterar, och sanktionerar, brott mot internationell lag.

I värsta fall kan beskedet att leda till mer våld. Under alla omständigheter innebär det att det lilla hopp om fred som ännu finns blir ännu svagare. Och att USA förlorar inflytande i regionen.

USA betalar ett högt pris för Trumps vallöfte. Men priset i Mellanöstern är ännu högre.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.