Verkligheten bakom grillkvällens vinglas

Arbetarnas villkor är ofta omänskliga

Strejkande arbetare vid Robertson Winerys fabrik 2016

Trots att termometern säger något annat påstår matkedjornas reklamblad att grillsäsongen har börjat. Att grilla på rätt sätt är sannerligen inte längre så enkelt som att lägga någonting på glöden.

Även om vi just nu kan bortse från förra årets brandrisk finns det en hel massa saker som kan gå fel, inte minst när det gäller själva råvarorna. Vi ska ta hänsyn till djurhållningen, antibiotikaanvändningen, klimatet och den biologiska mångfalden. Och som om inte det vore nog bör vi känna ett särskilt ansvar för det svenska jordbruket.


Kanske är det inte konstigt om allt fler väljer vegetariskt.

Jag är glad att jag har tillgång till både klimatsmart och närproducerat viltkött.

Efter den moraliska balansgången i köttdisken har nog luften gått ur de flesta när det är dags för besöket på Systembolaget. Trädgården eller verandan är ändå knappast miljön för att komma ut som vinkonnässör, och efter en stund är det sällan någon som funderar på varifrån alkoholen kommer. Det blir lite kallt rosévin medan maten plockas fram och rött ur en dunk när det väl är dags att äta.

Jag är glad att jag har tillgång till både klimatsmart och närproducerat viltkött.

Ändå borde vi kanske bry oss en smula om just vinet, och om de människor runt om i världen som arbetar för att vi ska kunna köpa hem den där dunken med Cabernet Sauvignon, Merlot eller Shiraz.


Poeten, syndikalisten och den tidigare systembolagsmedarbetaren Emil Boss har skrivit "En annorlunda Vinbok". Det är faktiskt undertiteln på boken som egentligen heter Sydafrikanskt vin och är utgiven på Federativs förlag.

Vid första anblicken ser det ut som de flesta andra vinböcker. Imponerande coffe tableformat med hårda pärmar och tjockt - lagom matt - papper. Här finns kunskap om de olika vindistrikten i Sydafrika, om druvorna och om jorden, precis som i en vanlig vinbok. Men innehållsförteckningen berättar också något mer. Det här är framför allt en bok om människorna som arbetar med vinet.

Boss har träffat lantarbetare som bor på vingårdarna och vars arbetsvillkor på många sätt är fullständigt oacceptabla. Han dokumenterar ovärdiga bostadsvillkor, extrem fattigdom, löner som betalas ut i alkohol och kvinnors utsatthet.


Han berättar om kampen för organisering och rättvisa, till exempel strejken på Robertson Winerys fabrik 2016 och företagets stenhårda motstånd mot arbetarnas krav.

Vi kanske inte måste köpa den billigaste boxen

Ändå tycker Boss absolut inte att vi ska sluta köpa vin från Sydafrika. Han vill bara ett det där samvetet vi möjligen har i köttdisken ska följa med oss till vinhyllan. Vi kanske inte måste köpa den billigaste boxen och möjligen kan vi välja ett vin med etisk märkning som Fair Trade. Det innebär ingen garanti för rimliga villkor på vingården men i alla fall ett "plåster", som en person uttrycker det i Boss bok.

Grillkvällen blir nog bättre om vi vet att människor inte har utnyttjats för att fylla våra glas.