Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

3 små utopier vi kan skapa efter krisen

Världen förändras – så låt oss drömma

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi behöver börja drömma om en framtid efter coronakrisen.
Foto: Colourbox
Vi behöver börja drömma om en framtid efter coronakrisen.

Coronakrisen har abrupt stöpt om våra liv. Arbetslösheten ökar och människors liv och hälsa står på spel. Krisen kommer onekligen skapa djupa sår i samhället, kanske behöver vi därför börja föreställa oss hur dessa sår kan läkas. Vid sidan om allt lär vi oss nya vanor i pandemin och framförallt har vi börjat se vad som verkligen är viktigt. Här kommer tre små utopier för framtiden efter krisen.

 

1. Vi lägger mindre tid på arbete

Vi jobbar 8 timmar som förr men allt som är relaterat till arbetet – som pendling, lön och arbetstider – förändras så att jobbet tar mindre av vår energi. Heltid har blivit norm och delade turer avskaffats efter att sjukvårdens och omsorgens personal uppvärderas. Lönen börjar för första gången reflektera arbetsinsatsen.

 

2. Vi har blivit hälsosamt digitala (och kräsna)

De som har jobb som tillåter det arbetar mer hemifrån och pendlar mindre. Klimatet sparas när jobbresor på slentrian blivit onödiga. Vi anpassar våra hem och vårt digitala beteende efter våra nya vanor. Hemarbetet får en särskild plats och när arbetstiden är slut läser vi inte ett enda mail till. Tekniken blir dessutom bättre. Vi kräver mer och kommuner och regioner upphandlar bättre IT-system. Att det digitala fungerar har blivit lika självklart som att inte ha mögelskador – personalen accepterar inte annat.

 

3. Vi börjar tänka större
Ett avstannat livspussel under karantänen har tvingat oss att hitta nya saker att stimulera oss med. Vi har sytt, målat, spelat, musicerat och promenerat oss genom krisen. Det lever kvar och skapandet och kulturen får ett uppsving. Liksom naturupplevelserna. Ett lite långsammare och närvarande liv föder nya tankar och drömmar.

Av: Lotta Ilona Häyrynen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.