Ingen försäkrar en cancerpatient

Patienter som hostar upp pengar räddar inte vården

Privata sjukvårdsförsäkringar lanseras nu på bred front av Irene Svenonius och andra politiker från höger. DN avslöjade nyligen att privat försäkrade patienter får gå före i sjukvårdsköerna – trots att systemet inte ska fungera på det sättet.

"Det ska inte bli som i USA" säger alla högerpolitiker som i rask takt vill sälja ut stora delar av det svenska vårdsystemet. Så mycket som möjligt ska privatiseras och gärna bekostas ur patienters egna fickor via privata försäkringar, men det ska "inte bli som i USA".

Sanningen är att det i Sverige redan i dag finns amerikadoftande exempel på hur patienter hamnar i kläm och prioriteras bort när vinst i stället för vård får stå i centrum. DN kunde i dagarna avslöja att privata vårdgivare – som finansieras med skattepengar – prioriterar patienter med privata sjukvårdsförsäkringar före andra patienter. Bolaget Unilab säger det till och med rakt ut: ”Försäkringspatienter överlag är prioriterade. Det enda vi behöver är en remiss skriven av en doktor där det framgår vilket försäkringsbolag samt skadenummer det gäller”.

Störst behov ska gå först

Så är det inte tänkt att sjukvårdssystemet ska fungera. Kärnan i svensk hälso- och sjukvård är att vård ska ges efter behov och den med störst behov ska få vården först. En förkyld PR-konsult ska inte gå före en fattigpensionär med benbrott i sjukvårdskön, hur mycket den förstnämnda än har betalat. Men genom snillrika upphandlingar och öronmärkta platser för försäkringspatienter sker det ändå, trots att vårdbolagens pressavdelningar ständigt påstått annorlunda.

Ingen vill heller nämna vad motsatsen till ett allmänt och offentligt finansierat hälso- och sjukvårdssystem är: Nämligen att din vård hamnar i händerna på dem som vill göra vinst på din ohälsa.

Det är inte svårt att hitta exempel på människor som hamnat i kläm när familjens trygghet vilar på försäkringsbolags finstilta klausuler. Ta till exempel ettårige Tim med ett ovanligt hjärtfel. Aftonbladet skrev om fallet i helgen där just detta hjärtfel inte täcktes av familjens försäkring. Tims fall hamnade mellan de finstilta klausulerna, och familjen står utan stöd – trots försäkring.

Säljer ut både vårdcentral och patient

Företaget Alivias privata cancervårdsförsäkring är ett annat exempel. Den ska ge extra stöd och hjälp i de lägen man får ett av livets värsta tänkbara besked. Om du inte haft cancer tidigare vill säga, för få får du inte teckna den. Eller om du har någon i släkten med cancer – då får du betala en extra dyr premie.

Det här är alltså högerns och vårdbolagens alternativ för sjukvården, vare sig USA eller någon annan står som exempel. I praktiken säljer man inte bara ut vårdcentralerna, man vill sälja ut patienterna också. Samtidigt försämras vården i till exempel Stockholmsregionen i sådan fart att patienter praktiskt taget blir fösta i famnarna på försäkringsföretagen.

Det finns alltså pengar att tjäna på att både säga och se till att den allmänna vården inte håller måttet.

Vill man verkligen lösa vårdens problem finns andra alternativ – i dessa står patienten och inte aktiebolaget i centrum.