De lokala småpåvarna bromsar coronatester

Nu havererar testningen - igen

Klockan 18.30 samlas partiledarna hos statsminister Stefan Löfven för att diskutera corona. Det är bra. När pandemin i våras slog till mot Sverige visade det politiska systemet ett slags ansvar och en tillfällig uppslutning bakom myndigheter och regering.

Det hjälpte till att hejda smittan. Partiledarsamtalen utgjorde en hörnsten i vårens krishantering. Oppositionen måste inte bara vara informerad, den måste dessutom ha tillfälle att påverka politiken.

Nu är situationen åter igen på väg att bli akut. Smittspridningen ökar i 20 av 21 regioner. Äldreboenden är åter drabbade och antalet intensivvårdade patienter blir större. Hälften av landets regioner arbetar redan i stabsläge. En stor del av landet omfattas nu av lokala eller regionala restriktioner.

Julen blir inte som vanligt

Allt fler inser att julen 2020 antagligen inte kommer att bli som den brukar.
Ett ämne under kvällens samtal kommer att bli testningen. Det är oundvikligt. Att de som är smittade får veta att de är sjuka är avgörande för ett fungerande arbete mot pandemin. Så långt är alla överens.

Effektiva tester är dessutom basen för att reglerna om karantän ska kunna genomföras, och för att smittspårning ska vara effektiv.

Ändå har det inte fungerat, och det fungerar fortfarande inte. Ekoredaktionen har de senaste dagarna kunnat berätta hur regionerna, det vi brukade kalla landstingen, under våren var sena att använda de resurser som fanns. Man har dessutom beskrivit hur frågan om vilka som borde testas först hamnade i långbänk mellan Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Ansvar att utkräva

Här finns ett politiskt ansvar att utkräva, men inte främst av regeringen. Regionernas politiska ledning, kanske framför allt Moderaterna i Stockholm, bromsade upp arbetet. Som om pandemin var ännu ett tillfälle att försöka förhandla sig till så bra villkor som möjligt av staten.

En upprepning den dag ett vaccin finns tillgängligt skulle vara förödande.
Det senaste halvårets erfarenheter gör att frågan om regionernas storlek och självständighet måste lyftas igen. Dagens system där 21 små kaptener har sin egen skuta att styra har i vart fall visat att det inte klarar en kris.

Bara SKR är nöjda

Egentligen tycks det bara vara regionernas egen intresseorganisation Sveriges Kommuner och Regioner som är nöjda med dagens ordning.
Förhoppningsvis fastnar ändå inte kvällens samtal där. Bristen på testning är nämligen inte ett historiskt problem. Det är högst närvarande här och nu även om betydligt fler kan provtas nu än i våras.

Sju regioner uppger att de slagit i taket för sin kapacitet att genomföra coronatester. Fem menar att det är möjligheterna att analysera proven brister. Och i Stockholm höll systemet på att bryta samman så sent som i förra veckan.

Nu krävs det ett omtag. Ministrar, myndigheter och moderata regionpolitiker får helt enkelt lov att ta sin del av ansvaret för att coronatestningen börjar fungera.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.