HVB-branschen är en ren katastrof

Miljonvinster och barnen betalar priset

HVB-hem i Värmland.

En femårig pojke i Värmland försvinner och hittas död. När det här händer bor han på ett HVB-hem som tillsynsmyndigheten IVO sedan snabbt beslutade att stänga. Det är en enorm tragedi som måste utredas och ytterligare en katastrof i raden av missförhållanden i branschen.

Barnkonventionen är numera svensk lag. Fina ord, men vad hjälper det?

Man brukar värdera ett lands trygghet utifrån hur de tar hand om sina mest utsatta. Samhällets skyddsnät för dessa barn får klart underkänt.

Kritiken mot HVB-hemmen har funnits länge, både från IVO och från enskilda. Flickor våldtas. Farliga fasthållningar skadar unga och övervåld förekommer. Personalen saknar rätt utbildning. Skolresultaten blir urusla och framtidsutsikterna kastas i papperskorgen. Precis tvärtom mot vad denna vård och omsorg är till för.

SVT gjorde nyligen en granskning som öppnar locket till en riktig sörja.

De 50 mest kritiserade HVB-hemmen fortsätter som inget har hänt. 121 kommuner dumpar barn och unga i en verksamhet som de vet inte fungerar.

Juni, 16 år, berättar om hur dåligt hon mår efter en sådan placering. Samtidigt som HVB-hemmen håvar in 200 miljoner från kommunerna.

Hur är det ens möjligt att det kan gå såhär långt? Kontrollen faller mellan stolarna. Socialtjänst och IVO skyller på varandra.

Ordet samordning är ofta politikernas snuttefilt att basunera ut vid allvarliga brister. Inget låter tråkigare. Här är det dock en nödvändighet. Ansvariga måste ha bättre kontakt. Stärk IVO:s muskler och växla upp hos kommunerna. Tydliggör socialtjänstens ansvar och sanera kraftigt bland HVB-hemmen. Skärpning alla inblandade!

SVT har också undersökt två aktörer i Värmland. Endast 60 procent av vad kommunen betalar för en placering har gått till barnets omsorg. Resten hamnar i ägarens ficka.

En tidigare anställd lägger korten på bordet: Det är en pengagruva, det är inte vård det handlar om.

Även KD reagerar starkt: Det här är oskäliga vinstuttag. De kommuner som betalar för vård av sina invånare vill ju att pengarna ska gå till vården och ingen annanstans, säger riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD).

Det har varit alldeles för lätt att starta och driva ett HVB och tjäna stora pengar. Barns bästa är inte vilken business som helst. Vi måste kunna lita på att de mest utsatta får en trygg vård och omsorg.

När är du är som svagast ska samhället vara som starkast. Det här är därför ett av vår tids största misslyckanden. Barn i samhällets vård betalar ofta ett högt och livslångt pris. Det kan den äldre generationen vanvårdade fosterhemsbarn vittna om. De få som fortfarande är i livet.