Spansk valkatastrof kan tala för Löfven

När sticket i armen kommer närmare vill folk se framåt

 Anhängare till Madrids konservativa ledare Isabel Díaz Ayuso.

För Spaniens vänsterregering blev tisdagens regionalval i huvudstaden Madrid en katastrof. Premiärminister Pedro Sánchez socialistparti förlorade en tredjedel av platserna i det regionala parlamentet. För vänsterpartiet Podemos gick det också illa.

Partiledaren Pablo Iglesias som siktade på posten som regionpresident meddelade att han nu lämnar politiken.

Vinnaren blev istället det konservativa Partido Popular. Ledaren i Madrid, Isabel Díaz Ayuso, lyckades säkra nästan hälften av platserna i Madrids parlament.

En coronaeffekt, menar de flesta. Spanska väljare har straffat den nationella regeringen. Och det är här det kan finnas något att lära för svenska politiker.

Har drabbats hårt

Spanien har varit ett av de länder som drabbats hårdast av pandemin. Över 78 000 människor har dött. Den spanska regeringen har flera gånger fattat beslut om stränga restriktioner och nedstängningar.

Ekonomin har kraschat och statsskulden skenat.

Madrids konservativa ledning har konsekvent satt sig på tvären när det handlar om att genomföra den nationella regeringens beslut . I stället har man gjort allt för att hålla huvudstaden öppen.

Många frågar sig varför den svenska oppositionen inte har lyckats göra mer av det missnöje som pandemin skapat. Också här är ju människor hjärtligt trötta på smittan som vägrar gå ner, larmrapporter från vården och en evighetslång väntan på vaccin. Det är möjligt att valet i Madrid ger en del av svaret.

Fladdrat hit och dit

Om den spanska oppositionen varit konsekvent har ju den svenska fladdrat hit och dit. Den ena dagen vill Ulf Kristersson ha en avvecklingsplan av restriktionerna. Den andra hävdar Ebba Busch att regeringen med "berått mod" låta människor dö. Ibland vill man ha en lockdown, andra gånger hejar man på krögare som vill servera alkohol till sent på natten.

Till skillnad från i Spanien har konservativa i vårt land i efterhand dessutom oftast talat om mer restriktioner, hårdare tag och fler statliga ingrepp. I alla fall så länge det inte rör den moderata ledningen av region Stockholm. Kanske är det inget vinnande recept, i alla fall inte när den där sprutan i armen kommer närmare och oron för äldre släktingar trots allt avtar.

Det kan märkligt nog vara så att partikamraternas misslyckande i den spanska huvudstaden talar för Stefan Löfven och Lena Hallengren.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.