Att resa till Finland är att åka bakåt i tiden

Först in i Nato men vänder ryggen till framtiden

Publicerad 2023-04-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Perus (Sannfinländarnas) partiledare Riikka Purra drar sig inte för att byta åsikt. Sannolikt får hon bilda regering ihop med moderata Samlingspartiet.

HELSINGFORS Världens just nu coolaste statsminister röstades bort i söndags. ”Jag gillar Sanna Marins syn på alla människors lika värde och klimatet”, sa en kvinna jag pratade med i ett vårsoligt men kallt Helsingfors i helgen.

För att i nästa andetag tillägga: ”Men jag tror det viktigaste just nu är sänkta skatter och en stram invandringspolitik”.

Sanna Marin på valvakan i söndags.

Finsk politik ser allt mer ut som en spegelbild av Sverige.

Väljarnas röster koncentreras till tre rätt jämnstora partier, Socialdemokraterna, moderata Samlingspartiet och högerpopulistiska Sannfinländarna. Samtliga runt 20 procent.

Precis som i svenska valet i höstas har de finska väljarna röstat för förändring.

Sanna Marin är en populär ledare, även utanför den egna partikretsen. Hon anses ha klarat pandemin bra och baxat Nato-medlemskapet i land.

Sedan kom inflationen.

Ulf Kristersson kallade det i valrörelsen för ”Magda-priser”. I Finland får Sanna Marin bära hundhuvudet. Inte direkt hederligt, men väljarna köpte en förenklad förklaringsmodell även här.

Aldrig tidigare har Sannfinländarna fått så stort väljarstöd. På högersidan är partiledaren Riikka Purra en lika stor fixstjärna som Marin.

Som partiledare är hon ständigt kritisk och har aldrig några lösningar. Ryggraden är lättböjlig för hur vinden blåser. Bara när det kommer till invandring är hon robust: de ska inte hit.

Finland står inför stora utmaningar med en åldrande befolkning. Någon babyboom är inte i sikte. Födslotalen är på sin lägsta nivå sedan 1800-talets nödår.

Om Sannfinländarna har svar på hur välfärden och tillväxten ska hållas uppe är det inget de har avslöjat än.

Jag slås av att dagens Finland är ett land med ett nytt kaxigt självförtroende. Att de släpps in före ”storebror” i Nato har inget litet symbolvärde.

På Nationalmuseum i Helsingfors kan man lära sig om Finlands mödosamma historia. Länge var landet en del av Sverige, sen av Ryssland. Under en stor del av 1900-talet var landet fattigt och arbetslösheten hög. Hundratusentals åkte därför över till Sverige.

Museet beskriver hur flytten inte var okomplicerad.

Finska befolkningen blev stigmatiserad och isolerad i ”ghetton”. Många blev alkoholiserade och kriminella. Svenskar krävde att endast ”absolut anständiga finnar” skulle släppas in i Sverige.

Marko ”Markoolio” Lehtosalo skriver i sin självbiografiska bok ”Mörkret och den rosa bubblan” (Forum 2022) om att växa upp som Sverigefinländare i en Stockholmsförort på 1980–90-talet.

Mamma Irma, numera kändis i egen rätt, lärde sig inte många svenska ord. Hon städade på sjukhus utan att någon pratade svenska med henne, och hemma i Orminge umgicks hon – och söp – med finska landsmän.

Marko Lehtosalo berättar om fattigdom, missbruk, kriminalitet – och ett utanförskap som många idag, men med bakgrund i Mellanöstern eller Afrika, upplever i Sverige.

Tiderna kan förändras snabbt.

Jag har fått berättat för mig hur min mormors bröder sökte lyckan i Amerika på 1920-talet. Sverige var fattigt och primitivt. När bröderna sedan kom tillbaka på 1950-talet möttes de av ett annat Sverige. Modernt, välmående – ett folkhem där också arbetare fick ett anständigt liv.

Min mamma har berättat att hennes morbröder känt sig snopna. Liksom snuvade på det svenska undret.

De som flyttade till Sverige under andra hälften av 1900-talet kan nog känna samma sak när de åker tillbaka till dagens Finland.

Nu påbörjas regeringsförhandlingarna. Samlingspartiet lär försöka bilda regering med Sannfinländarna. Vi kommer i så fall att se ett Finland som sluter sig mer. Med i Nato, men med tryck på att gå ut ur EU. Gränser stängs, svenskan avvecklas som andra språk.

För ett land som endast delar språkstam med Estland och Ungern är det en vansklig väg att ta i en globaliserad värld.

Den som reser till Finland måste ställa fram klockan en timme.

Men efter helgens val befarar jag att landet har påbörjat en resa bakåt i tiden igen.

Jonna Sima chattade tidigare med läsarna om Finland.

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    5 april 2023

    Kiitos för i dag! Det har varit kul att under några händelserika dagar bevaka Finland lite extra. Glad påsk på er! /Jonna

  • 5 april 2023

    Bedrövligt att populismen och rasismen sprider sig som ringar på vattnet. Suget efter makt gör att fler och fler sätter sig i positionen att - likt Ulf Kristersson - agera sprattelgubbe i den dockteater som nu utspelar sig i Sverige. Ska det bli likadant i Finland? Att ingen vågar göra någonting för att inte stöta sig med rasistpartierna och därmed riskera förlora sin maktposition...

    Gösta M

    I Finland finns det en tradition att alla som bidrar till regeringsunderlaget också ska sitta i regeringen. Detta för att de inte ska undslippa ansvar.

    Det blir intressant hur reaktionen blir om Sannfinländarna hamnar i regeringsställning. Om de får lika starkt stöd i nästa val.

    I Sverige tror jag risken är stor att SD blir största borgerliga parti i nästa val. Just för att de fått en drömposition i krisen. De kan både styra politiken och slippa bära ansvaret för den.

    Jonna Sima
  • 5 april 2023

    Finland har ju i alla år fört en mycket restriktiv invandringspolitik, och haft stort fokus på att de som kommer till landet ska integreras ordentligt. Hade jag varit svensk politiker (eller journalist) hade jag undersökt vad Finland faktiskt gör i sin migrationspolitik, och snappat upp några tips som kan appliceras i Sverige. Inte pekat finger åt landet och säga att landet "vänder ryggen åt framtiden".

    Knixen

    Det finns alldeles säkert mycket att lära! Men de facto står Finland inför stora demografiska problem. Och nu vill det näst största partiet, som sannolikt kommer få sitta i regeringen, stänga gränserna helt.

    Det tror jag är fel väg att gå.

    Jonna Sima
  • 5 april 2023

    Heja Finland och Sannfinnländarna. Sverige ska akta sig för att kritisera ett land som i flera avseenden ligger långt före.

    Wilson

    Varför då? Kritik är en grundbult i ett öppet samhälle. :)

    Jonna Sima
  • 5 april 2023

    Att byta regering är detsamma som demokrati.

    Sven-Erik Persson

    Tror det var Olof Palme som sa nåt i stil med att bara borgare tycker det är nyttigt för demokratin med högerpolitik då och då. Visst är det bra att byta ut regeringar regelbundet, men politiken i både Sveriges och Finlands fall just nu kommer inte vara bra för de som redan har det svårast i respektive samhällen.

    Jonna Sima

Följ ämnen i artikeln