Privat arbetsförmedling är fortfarande jättedumt

Eva Nordmark borde sluta låtsas att detta är seriöst

Eva Nordmark.

Privatiseringen av Arbetsförmedlingen fortsätter, men med något slags socialdemokratiskt förnuft. Myndigheten ska fortfarande ha ansvaret för att arbetslösa får den hjälp de har rätt till, och olika privata aktörer kommer att ha fingret i ögat.

Levererar man inte så får man heller inte betalt. Till skillnad från de borgerliga försöken på området ska det varken sluta i kristallhealing, sysselsättningsfabriker eller terrorfinansiering.

Ungefär så skulle man kunna sammanfatta arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks budskap i dag. Januariavtalet har rasat sönder, men en av de mest kontroversiella punkterna lever vidare om än en smula omstöpt.

Hoppas alla blir nöjda

I regeringskansliet hoppas man att Centern ska känna sig nöjda. Stora delar av Arbetsförmedlingens verksamhet hamnar trots allt i privata händer. Och Vänsterpartiet ska uppskatta att det sker under ordnade former och att myndigheten får behålla både ansvar och resurser.

Vi får väl se vad den politiska kalkylen håller för.

Ett större problem är att omorganisationen av Arbetsförmedlingen fortsätter, och att väldigt lite tyder på att de matchningstjänster Nordmark nu vill betala för är vad arbetsmarknaden behöver. Nästan hälften av de som är inskrivna som arbetssökande har varit arbetslösa i mer än ett år. Många saknar antingen utbildning eller språkkunskaper. Somliga har varken det ena eller det andra.

Dagens arbetsmarknad är dessutom ofta skoningslös mot personer som har funktionsvariationer.

Privatisering ingen lösning

Ingen tror att privata entreprenörer är lösningen på något av dessa problem. Tidningens Arbetet kunde dessutom nyligen berätta att den del av systemet som redan sjösats många gånger inte fungerar alls. Arbetslösa tvingas in i ett ekorrhjul av meningslösheter istället för att få hjälp.

Det är naturligtvis bra att Arbetsförmedlingen nu får behålla resurser för att utföra sitt uppdrag. Det är också bra att en ny organisation genomförs i en takt och på villkor som förhoppningsvis gör att de värsta fallgroparna kan undvikas. Och det är bra att det kommer resurser till praktikplatser och andra insatser.

Det är bra om ideologiska skygglappar fått lämna plats för en smula sunt förnuft.

Problemet finns kvar

Grundproblemet finns dock kvar. Idén att den svenska arbetsmarknaden skulle fungera bättre om skattepengar i stor skala skyfflas ut över företag som inte kan ge det långsiktiga och omfattande stöd som behövs är helt enkelt stollig. En ideologisk dröm från Centerpartiets marknadsideologer och Almegas avdelning för samhällskontakter.

Privatiseringen av Arbetsförmedlingen ska kanske ske med förnuft, men förnuftig är den inte.

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.