Flyttlasspolitik är inte Norrlands räddning

Att tvinga arbetslösa utan rätt kompetens norrut löser inte industrins problem

Eva Nordmark och Stefan Löfven besöker  den brandhärjade brödfabriken i Älvsbyn 2020.

Vi förstår att Eva Nordmark passade på att prata om att människor ska flytta till Norrbotten när hon fick chansen i ekots lördagsintervju. Ministern har i och för sig knappast några egna minnen av 60- och 70-talets flyttlasspolitik. Om hon har demonstrerat under parollen "Vi flytt int" måste det ha varit på förskolan, vilket förstås är helt möjligt. Det är trots allt 70-talet vi pratar om.

Det kollektiva minnet är dock starkt. I norr där Nordmark har sina rötter finns bitterheten mot södra Sverige kvar.

Att lösa behovet av arbetskraft i de nya klimatsmarta industrierna är dock lite svårare än att flytta arbetslösa norrut. Människor behöver kunskap, utvecklingsmöjligheter och rätt utbildning för att kunna hantera det teknikskifte vi är mitt i.

Synen på kompetens

Branschorganisationen Teknikföretagen menar att vår syn på kompetens måste förändras på åtminstone tre områden. Utbildningssystemet måste prioritera kunskaper som arbetsmarknaden behöver. Grundskolan måste bli bättre på naturvetenskapliga ämnen. Och, inte minst, människor måste kunna utveckla sin kompetens genom hela arbetslivet.

Bara i fordonsindustrin räknar man med att 40 000 ingenjörer som redan arbetar kommer att behöva ytterligare högskolestudier. Och det fram till 2025. Arbetsmarknadspolitik och utbildning av arbetslösa är nödvändigt, men ska de nya teknikerna få genomslag kommer det att behövas mer.

Allt det där pratade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark om när hon svarade på ekots frågor.

Rekrytera rätt

Ändå är det inte budskapet som bet sig fast. Det gjorde i stället ministerns funderingar kring hur nya och klimatsmarta företag i norr ska kunna rekrytera arbetskraft.

Listan på bristyrken i Norrbotten ser ut som på andra håll. Det fattas undersköterskor, elektriker, svetsare och lokförare. Dessutom saknar man systemanalytiker, specialistsjuksköterskor och lärare. Bland annat.

De luckorna fyller man knappast genom att leta i kön till arbetsförmedlingen eller skärpa kraven på arbetslösa.

Det finns en massa saker politiken måste göra för att underlätta nyindustrialiseringen i norr. Man måste förbättra tillståndsprocesser, bygga bostäder och satsa på infrastruktur. Men framför allt måste parollen om ett livslångt lärande förverkligas.

De nya jobben i norra Sverige kommer att vara attraktiva utan statliga pekpinnar. Då är det rätt tråkigt med en nonsensdiskussion om åt vilket håll flyttlassen ska gå.


Om industrin i norra Sverige ska kunna locka till sig arbetskraft kommer det att kräva politiska åtgärder. Det behövs bostäder, vägar och järnvägar. Men framför allt behöver det finns människor med rätt kunskaper.

En ny flyttlasspolitik och tuffare krav på de som idag är arbetslösa kommer däremot inte att lösa några problem. Så varför väljer arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att prata om just det?

Diskutera med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan nio, men för dig som är inloggad går det bra att skriva redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    29 sept 2021

    Klockan har passerat halv.. Jag beklagar att jag inte kunnat publicera fler inlägg, men jag vill tacka alla som bidragit till diskussionen.. Ämnet lär komma tillbaka.

  • Ingvar Persson
    29 sept 2021

    Hej Kenneth.

    Den beskrivningen bygger på personer från Norrbotten som jag känner. Det kan vara så att de inte är representativa, men jag tror ändå att det är en förklaring till Nordmarks utspel.

  • 29 sept 2021

    Hej och tack för ditt svar

    Det kollektiva minnet är dock starktI norr där Nordmark har sina rötter finns bitterheten mot södra Sverige kvar skriver du Bor i Luleå så jag håller inte med den analys du som reporter gör.Tack för mig.

    Kenneth
  • Ingvar Persson
    29 sept 2021

    Hej diasporan.

    Allt det där håller jag med dig om, möjligen med undantag för friåret. Att det finns en arbetsmarknad med flera typer av jobb är antagligen tillsammans med bostäder den viktigaste faktorn för att kunna rekrytera den personal som behövs i de nya industrierna.

  • 29 sept 2021

    Tar första bästa chans att flytta hem. Stockholm är helvetet har nyligen konstaterats av dn:s Schulman även om det var svårt att hänga med i ironiväxlingarna.

    Men här finns jobben för universitetsutbildade par med mer än 500hp tillsammans så tills vidare är vi fast.

    Det är inte Norrland som behöver räddas, det är vi. Flytta ut myndigheter, tillåt distansarbete, friår för att börja om nån annanstans.

    Diasporan