Dags för en ny folkomröstning

Brexit blev inte som någon hade tänkt sig

Publicerad 2019-01-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går slog premiärministern rekord. Ingen brittisk regering sedan första världskriget har förlorat en omröstning så stort som Theresa May. Hela 432 ledamöter röstade emot hennes brexitavtal – av vilka över hundra tillhörde hennes eget parti.

Så nu vet vi hur parlamentet inte vill ha det. Vilket brexit politikerna faktiskt vill ha och kan enas kring är fortfarande höljt i dunkel. Det verkar inte finnas majoritet för någonting.

Och mandatet från medborgarna är svagt. Folkomröstningen allt baseras på var ett haveri. Kampanjen för brexit bestod av lögner, fiffel och omöjliga löften. Det brexit folket röstade för går helt enkelt inte att genomföra.

May får tre dagar på sig

Theresa Mays avtal röstades ner. Nu har hon en del att göra. Först och främst måste hon genomgå en misstroendeomröstning i kväll, efter krav från oppositionsledare Jeremy Corbyn. Den blir en enkel match – varken hennes egna konservativa eller stödpartiet DUP vill ha ett nyval.

Nästa steg blir snäppet svårare. På måndag ska hon återvända från Bryssel med ett sprillans avtal till det svårflirtade brittiska underhuset. Vad kan May möjligen uppnå på tre arbetsdagar? EU:s förhandlare har varit tydliga med att de inte kan ändra avtalet, bara ge förtydliganden.

Det vägrar brexitörerna få in i sina skallar. Brexitkampanjens omslagspojke Boris Johnson klev ut ur parlamentet i går och sa att den gigantiska förlusten i parlamentet gav premiärministern ett "massivt mandat att åka tillbaka till Bryssel" för att förhandla fram ett bättre avtal.

Låt oss vara tydliga: När May återvänder till förhandlingsbordet är det som en stressad förlorare. Det är hennes land som störtar ut i ett ekonomiskt helvete om drygt två månader. Inte en optimal förhandlingsposition.

Löftena var lögner

May kan inte heller påstå att hon genomför folkets vilja. Brexitkampanjen lovade omöjliga saker. Politikerna körde omkring i en turnébuss med ett tydligt löfte klistrat längs långsidan: "vi skickar 350 miljoner pund till EU varje vecka – låt oss lägga det på sjukvården i stället".

När de vunnit lät det genast annorlunda. Pengarna fanns inte. Men löftet kan ha avgjort resultatet.

– Skulle vi ha vunnit utan de 350 miljoner punden till sjukvården? Alla våra undersökningar och det jämna resultatet indikerar ett starkt nej, sa Dominic Cummings, hjärnan bakom brexitkampanjen, när allt lagt sig.

Politikerna har det finfint

Inte nog med det. Brexitkampanjen lovade lägre el- och bensinkostnader för alla, kontroll över brittiska fiskevatten, stoppad invandring från EU, kontroll över landets gränser, frihet från EU-domstolens jurisdiktion.

Inte ett enda av löftena kan infrias. Vad gäller sjukvården har EU-medborgare som arbetar inom den redan börjat säga upp sig. Vem tar ansvar för det? Politikerna som lovade allt – Michael Gove, Boris Johnson och Nigel Farage – har alla skaffat sig nya jobb. De har det finfint.

Men de som röstade för brexit får något helt annat än de väntade sig. Så låt dem välja en gång till, mellan alternativen som faktiskt finns: Theresa Mays avtal, eller stanna i EU.

Man får faktiskt ändra sig.