Finns det någon bättre idé än att svänga vänster?

Förrnyelsen vore att avsluta nedskärningspolitiken

I början av 1990-talet valde Socialdemokraterna en ny riktning. Man prioriterade låg inflation och sedan dess råder permanent massarbetslöshet.

Hur ska socialdemokratin se till att segra ordentligt 2022? Den frågan borde vara central för arbetarrörelsen just nu.

Socialdemokratin förlorade inte valet den 9 september. Men man vann inte heller. I de tre senaste valen har S fått runt 30 procent. I de fyra senaste valen fick de borgerliga eller det splittrade blåbruna blocket majoritet. Under ett decennium har vi haft ett högerdominerat parlament, och det borde mana till eftertanke. För att Socialdemokraterna ska kunna driva den politik som väljarna förväntar sig krävs ett mycket starkare mandat, och en vänsterlutande riksdag.

Olle Svenning jämförde häromdagen på denna tidnings kultursidor dagens situation med 1920-talet: svaga regeringar och hopplös parlamentarism. Socialdemokraterna satt då och då vid makten men kunde inte åstadkomma någon avgörande förändring. Vad löste situationen? En stor socialdemokratisk förnyelse som symboliseras av Per Albin Hanssons folkhemstal men mest byggde på Ernst Wigforss krispolitik och bekämpandet av arbetslösheten.

Många har jämfört 2018 med 1968 men 1928 är mer passande. 1928 vann högern valet. Men 1932, när socialdemokratin presenterat en ny politik för full sysselsättning, gick man starkt framåt. Per Albin bildade regering och året därpå kunde arbetarpartiet och bondeförbundet göra upp i kohandeln över blockgränsen. En starkare vänster fick mitten att vända sig vänsterut.

Kärnan i socialdemokratins förnyelse var uppfinnandet av statens ansvar för full sysselsättning och generell välfärdspolitik. Men under den politiska förnyelsen fanns en sällan nämnd ideologi. Under 1920-talet hade S slitits av inre strider mellan ortodoxa marxister och Per Albins falang. Med Nils Karlebys bok “Socialismen inför verkligheten“ fick partiet en teoretisk grund för reformismen. Idéströmningen skulle senare kallas ”funktionssocialism” där socialismens mål skulle nås på andra sätt än genom förstatliganden. Stegvisa reformer och regleringar mot ett demokratiserat samhälle var inte en urvattnad socialism utan det bästa sättet att åstadkomma förändring på djupet. 86 år senare är det lätt att inse att Per Albin hade rätt.

I början av 1990-talet valde Socialdemokraterna en ny riktning. Man prioriterade låg inflation och sedan dess råder permanent massarbetslöshet.

Man ansåg att den gemensamma välfärdsstaten måste krympa och skatterna sänkas. Där föddes välfärdskrisen vi nu står i.

Socialdemokratin behöver en plan för hur en demokratisk socialism ska se ut i vår tid. Karleby behöver uppdateras men i dag innebär nog förnyelsen att avsluta den ortodoxa nedskärningspolitik som inleddes på 1990-talet.

Med en ny politik och rätt analys kan 2022 bli vår generations 1932.

Har någon en bättre plan, så upp med en hand.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.