Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Coronakriget har knappt börjat än

Världen står i kläm mellan Trump och Kina

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Donald Trump och Xi Jinping styr hela världen genom coronakrisen. Vi kan inte lita på någon av dem.
Foto: ALEX BRANDON / AP / TT
Donald Trump och Xi Jinping styr hela världen genom coronakrisen. Vi kan inte lita på någon av dem.

LEDARE

Just nu är hela världen gisslantagen, och inte bara av coronaviruset. Hur bra vi alla klarar oss genom krisen är nämligen beroende av Kina och USA – världens två stormakter. I pandemins spår har de förklarat propagandakrig mot varandra medan resten av världen sitter fastkedjade på åskådarbänk. I ena hörnet sitter en allt mer förbittrad Donald Trump, i det andra står Xi Jinping, kommunistdiktator i en totalitär regim.

Trump håller allt hårdare fast vid teorin att coronaviruset, medvetet eller omedvetet, spritts från ett kinesiskt labb i Wuhan. Teorin stöttas också av Trumps utrikesminister Mike Pompeo, som i en intervju med den amerikanska TV-kanalen ABC säger sig ha sett "enorma bevis" för teorin, även om vare sig han eller Trump delat med sig av just dessa. Några uppgifter om en kinesisk labbläcka har inte bekräftats av amerikanska säkerhetstjänster – tvärtom. Att bevis skulle finnas har förnekats.

Får spridning i Sverige

Nu får teorin trots det spridning, så även i svenska medier, som om det handlade om vilka faktauppgifter som helst från vem som helst. Riktigt så enkelt är det naturligtvis inte.

Spekulationerna kring Wuhan-labbet är USA:s hittills rejälaste salva mot Kina för att både rikta bort blicken från den egna krishanteringen och för att försöka säkra sitt inflytande i världspolitiken. Lika mycket som Kina ser coronakrisen som en möjlighet att stärka sin globala ställning ser USA risken att själva förlora den. Den amerikanska skräcken är befogad. Det mesta ser trots allt bra ut om det ställer sig bredvid Donald Trump, men vi får inte luras att tro att Kina hör dit.

Vi kan inte lita på någon

Forskarkåren är relativt enig om att coronavirusets sannolikaste ursprung är fladdermöss och via ett annat djur fått spridning bland människor. Det skulle vare sig vara första eller sista gången det sker. Helt säkra kan vi ändå inte vara. Vi vet fortfarande för lite, och Kina spelar knappast med öppna kort.

Under måndagen kom rapporter om att Kina medvetet ska ha mörklagt information om coronasmittans omfattning för att själva hinna ställa om och säkra sjukvårdsresurser. Det är extremt allvarliga uppgifter, och i dagsläget trovärdigare sådana än teorierna om labbläckan.

För att vi ska få sann kunskap om hur våra världsledare hanterat krisen behövs opartiska utredningar och forskning. Det lär ta årtionden före alla dimridåer har lyfts åt sidan, och före dess lär vi se mer av Kinas och USA:s informationskrig. I det läget får vi inte glömma följande:
Trump blir inte trovärdigare av kinesiskt fiffel. Den sorgliga sanningen i dessa tider är att vi inte kan lita på någon.

 

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu!

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.