Kompetensen sitter inte mellan benen

”Oförklarlig” löneskillnad mellan könen ökar

En besviken Stina Blackstenius på VM-matchen mot Chile i Rennes.

Fotbolls-VM för damer pågår för fullt i Frankrike. På torsdag möter det svenska landslaget USA i sista gruppspelsmatchen. Vid dammästerskap i fotboll är det ständigt andra ämnen som diskuteras förutom sporten i sig. Inför VM-starten kom det att handla om damspelarnas löner.

Fackförbundet Unionen släppte nämligen en rapport som visar att nära hälften av alla kvinnor som spelar fotboll på elitnivå i Sverige inte har möjlighet att leva på sin inkomst från fotbollen. Åtta av tio kvinnliga fotbollsproffs tjänar mindre än 20 000 kronor i månaden. Motsvarande siffror för män är en av tio.
Kvinnliga elitspelare tvingas kombinera jobb med träningar och matcher. Att kunna skaffa barn och försörja en familj anses omöjligt. Endast tre procent av de kvinnliga fotbollsspelarna har barn.

Skyller på marknadsekonomin

Brölande fotbollssupportrar tycker löneskillnaderna inte är något att tjafsa om. Fotbollen är marknadsstyrd och det är fler som vill betala för att titta på när män sparkar boll än när kvinnor gör det och så enkelt är det med det.

Få vill ta in argument om att bakom marknadsekonomin påverkar historiska, sociala, politiska och ekonomiska faktorer. Kvinnliga fotbollsspelare har sämre träningsmöjligheter, mindre mediebevakning och tvingas kämpa mot fördomar och orättvisa jämförelser med den av naturliga skäl mer fysiska herrfotbollen.

Men det är inte bara på fotbollsplanen löneskillnaderna mellan könen är stor. Den gäller för arbetsmarknaden som helhet. I förmiddags presenterade Medlingsinstitutet sin årliga rapport om löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Läsningen är positiv och nedslående samtidigt. Glatt är att löneskillnaden mellan kvinnor och män fortsätter att minska. Sämre är att den så kallat oförklarliga löneskillnaden har ökat något.

Män tjänar 4 000 kronor mer i månaden

Fortfarande tjänar män i genomsnitt mer än tio procent, eller 4 000 kronor i månaden, mer än kvinnor.
Löneskillnaden kan till stor del förklaras med yrkesval, kvinnodominerade yrken värderas lägre än de mansdominerade. Men även om man tar hänsyn till yrke, ålder och utbildning finns en mindre löneskillnad kvar som fortfarande är oförklarad i Medlingsinstitutets rapporter. Det skulle kunna handla om kön, men det vill inte myndigheten slå fast.
De flesta kvinnor känner dock till att könsskillnaden är en realitet.

Utvecklingen går åt rätt håll, men vi kan inte vänta i 25 år innan lönerna blir jämställda.

Även här på Aftonbladet har vi en så kallad "osaklig löneskillnad", där våra manliga kollegor tjänar i genomsnitt en tusenlapp mer i månaden.
Kanske har det bara blivit så, kanske är männen mer meriterade, kanske är de bättre på att ta för sig i löneförhandlingar. Eller så har män haft förtur till chefsposterna.

Regeringen bör dra åt tumskruvarna

Utvecklingen går åt rätt håll, men vi kan inte vänta i 25 år innan lönerna blir jämställda. En feministisk regering borde dra åt tumskruvarna. Inför vite mot de arbetsgivare som inte följer lagen att årligen genomföra lönekartläggningar för att kunna åtgärda osakliga löneskillnader. Driv på för ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Rätt till heltid och trygga anställningsformer är konkreta jämställdhetsreformer. Men det handlar också om att uppvärdera kvinnors arbete. Det gäller såväl i en VM-turnering som i arbetslivet i övrigt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.