Tacken till vårdens hjältar – ett varsel

Inför vårdskulden – ”Ett svek”

Ska vi ta en snabb återblick på våren och sommaren i pandemin?

Det är en period som prövat många inom vården till det yttersta. Brist på skyddsutrustning, högt tryck på IVA-avdelningarna, hårt drabbade äldreboenden, sjukvårdspersonal som trots förberedelser pressats mycket hårt. Dödstal som tickat på. Övertid som slagit i taket. Ett läge som saknar motstycke, enligt många i vårdens frontlinje. Stockholm är den hårdast drabbade regionen i Sverige, och hyllningarna över sjukvårdspersonalen har haglat.

Nu återvänder vi från semester och sommarlov och kliver in i vardagen igen. Oron för att smittan ska ta fart på nytt finns ständigt där. I många delar av världen upplever man “en andra våg” av pandemin.

”Dör i onödan”

Så hur belönas då den hårt arbetande vårdpersonalen?
Varsel på 260 läkare och undersköterskor ska trots pandemin verkställas på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Beskedet kom redan i början på året, men varslen sattes tillfälligt på paus – nu återupptas förhandlingarna.
Beslutet kallas nu av vårdpersonal för “ett svek av sällan skådat slag”, och Stockholms sjukvårdsupprop bildades tidigt.
“Patienter dör i onödan på grund av personal- och vårdplatsbrist. Att i det läget införa massvarsel och anställningsstopp är helt obegripligt och kan få katastrofala konsekvenser”, sa Akil Awad som är specialistläkare på SÖS i Stockholm och en av initiativtagarna till sjukvårdsuppropet, till Svt Aktuellt.
Han sa det alltså redan innan coronapandemin slagit till mot Sverige.

Växande vårdskuld

Under pandemin har man även talat om en växande vårdskuld. Om alla de som inte sökt vård och hjälp, eller som fått planerad vård uppskjuten till hösten, på grund av pandemin. Trycket på vårdpersonalen kommer alltså fortsatt att vara hårt.
Men allt detta måste det blågröna styret, med finansregionråd Iréne Svenonius (M) i spetsen, lyckas vända bort blicken från. Eller rentav blunda för.
För logiken saknas helt.