Dags att ta itu med Täby och Danderyd

Föräldrar tar ansvar för sina barn. Familjer flyr från kriget i Syrien och terrorn i Irak för att de vill överleva. För att barnen ska klara sig.

Miljontals människor flyr inom sina länder. Många hamnar i flyktinglägren i grannländer som Jordanien eller Libanon, men några kommer också till Sverige. Under nästa år blir det ungefär 100 000 som kommer hit, enligt Migrationsverkets nya prognoser.

Det är alltså dem vi måste hjälpa. Så enkelt är det.

Ändå har det svenska flyktingmottagandet blivit så oerhört komplicerat. Vissa kommuner har tagit emot väldigt många flyktingar, medan andra smitit undan.

Skolan i Filipstad

Södertälje, Malmö och Askersund är några kommuner som tagit ett stort ansvar. I Värmländska Filipstad hinner kommunen inte bygga ut skolan så att alla nyanlända barn får den utbildning de har rätt till.

– Det är en tragisk situation vi tvingats in i, säger Filipstads skolsamordnare Jan Ulvforsen till SVT. Om barn som ska växa upp här inte får ordning på sin skolgång så är det fruktansvärt.

Migrationsverket har handlat upp flera asylboenden i Filipstad och kommunen försöker nu anpassa servicen så gott det bara går.

Bostadsbristen i Malmö

På SKL, Sveriges kommuner och landsting, oroar integrationsansvarige Per-Arne Andersson sig också för städer som Södertälje och Malmö. Många flyktingar väljer att flytta dit för att de har släkt och vänner där, men bristen på bostäder är stor och många får tränga ihop sig.

Trångboddhet och dålig skolgång, flyktingmottagandet måste fungera bättre är så här. Fattigare kommuner kan inte ta allt ansvar medan de allra rikaste slipper undan. Vi läser ju sällan om flyktingförläggningarna i Täby eller Danderyd.

Bred reform behövs

Justitieminister Morgan Johansson vill nu se om det inte går att fördela flyktingmottagandet mer rättvist mellan kommunerna. Kanske kan de kommuner som drar sig undan i stället få betala för sig. Möjligtvis går det att lyfta in rättviseaspekterna i den kommunala skatteutjämningen.

I nästa vecka bjuder han in alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna till samtal om migrations- och integrationspolitiken. En bredare reform behövs för att få ordning på flyktingmottagandet. Familjerna behöver bostäder, föräldrarna måste hitta jobb och barnen ska gå i skolan.

Miljontals människor flyr just nu undan krig och förföljelse. Några kommer till Sverige och dem måste vi ge ett tryggt mottagande och ett bra liv. Allt annat vore oanständigt.

Följ ämnen i artikeln