Mejla

Ingvar Persson

Ta helhetsgrepp mot bristen på bostäder

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET / 85527

LEDARE

I Malmö vill bostadsbolaget Trianon att köparna till deras planerade lägenheter i Rosengård ska få en ny typ av lån för att slippa kontantinsatsen. Det berättar Sveriges Radio. Målgruppen är konsumenter med goda inkomster men som saknar sparade pengar.

Bolaget beskriver det som en variant av gamla tiders topplån.
I Göteborg har staden bjudit in bankerna till möte om bostadsfinansieringen, särskilt i det som kallas utsatta områden. Enligt kommunen har de som bor i dessa områden ofta tillgång till kapital för att till exempel klara kontantinsatsen på en bostadsrätt, men det är inte säkert att pengarna sitter på ett bankkonto.

Kommunen säger att det är en situation svenska banker har svårt att hantera när de ska besluta om lån.

Signaler om problem

Exemplen från Malmö och Göteborg ska nog ses som signaler från en bostadsmarknad som för länge sedan slutat fungera. Å ena sidan har vi vant oss vid att priserna på villor och bostadsrätter galopperat samtidigt som bostadsbolagen har tävlat om den lilla men lönsamma marknaden för riktigt exklusiva bostäder. Å andra sidan har svårigheterna att alls få en bostad till ett pris som går att betala bara vuxit, precis som hushållens skulder. Och i särskild strykklass står hyresrätten.

I de pågående regeringsförhandlingarna tycks just hyrorna dessutom ha blivit en stötesten. Centern och Liberalerna vill ge marknaden större inflytande över vad en hyresrätt ska få kosta. Med dagens bostadsbrist kan det bara betyda högre hyror, något inte minst Hyresgästföreningen har protesterat mot.

Ändå pågår lokala försök att hitta ett bättre sätt att bestämma hyran. Nu öppnar Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästerna, dessutom för att reformera dagens system. Men han har ett villkor, att hela samhällets stöd till bostadssektorn görs om. Det kommer att visa sig lättare sagt än gjort. Vid sidan av regionalpolitiken är frågor som har med bostadsstöd och bostadsbeskattning kanske de känsligaste i svensk politik.

Början på en lång resa

Att partierna skulle hitta en bred lösning på bostadsfrågan under de närmaste dagarna låter optimistiskt. Men kanske kan regeringsförhandlingarna vara början på något långsiktigt.

Hyresgästföreningen har nämligen rätt. Det behövs ett samlat grepp och hållbara regler. I dag hamnar nästan allt samhällets stöd hos dem som äger sig bostad. Men det finns ett område där samhället direkt kan stötta produktionen av nya hyresrätter med rimliga hyror.

Precis det har varit syftet med det investeringsstöd för hyresrätter vi haft de senaste åren, och precis det blev faktiskt också resultatet. De senaste två åren har totalt 20 000 nya hyresrätten, inte minst studentbostäder, producerats med statligt stöd. Hyresrätter som dessutom har anständiga hyror, det är nämligen ett av villkoren för de statliga pengarna.

Från och med den första januari är det dock tvärstopp för stöd till nya byggprojekt. Det betyder att planerade bostäder aldrig kommer att bli av, och det händer just när både bostadsmarknaden och byggindustrin skakar.

Bostadsbristen är bara ännu ett skäl att beklaga att Moderaterna och Kristdemokraterna valde att driva igenom sin servettbudget.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.