Ungerns regering är ett hot mot EU

Landet platser inte i en union för demokratier

Gränser är stängda, varor sitter fast i tullen och miljoner européer riskerar arbetslöshet. Nord och syd är oeniga om vem som ska betala för hjälppaket och regeringen i London tycks fast besluten att krascha sig ut ur Europa.

Man skulle kunna tänka att den svenska utrikesministern hade händerna fulla utan att dra igång ännu ett bråk med Ungern. Men Ann Linde och hennes nordiska kollegor har faktiskt rätt. Det som händer i Ungern - och i Polen – är viktigt. Det handlar i grunden om vilken ställning demokratin ska ha i den europeiska unionen.

Den frågan kan inte vänta.

Friheten pressas bakåt

Viktor Orbán blev premiärminister 2010. Sedan dess har demokratiska institutioner som ett oberoende rättsväsende och yttrandefrihet bit för bit inskränkts. Dessutom har valsystemet förändrats så att Orbáns parti Fidesz nu har två tredjedelar av platserna i parlamentet.

I mars menade V-Dem-institutet som drivs av Göteborgs universitet i en rapport att Ungern inte längre kan klassas som en demokrati. Och de är inte ensamma. Liknande bedömningar har gjorts av andra demokratiorganisationer runt om i världen.

Det finns ett mönster. I varje kris eller utmaning har Orbán sett en anledning stärka sin och regeringens ställning ytterligare. Coronapandemin utgör inget undantag.

Regeringen bestämmer själv

Enligt de nödlagar som införts har regeringen rätt att avskaffa eller förändra alla existerande lagar. Undantagstillståndet behöver inte längre förlängas av parlamentet utan gäller i praktiken så länge regeringen vill. Just nu grips människor som kritiserat regeringen av polis.

Dessutom har regeringen berövat oppositionspartier och kommuner - ofta styrda av oppositionen - statlig finansiering.

Dagens Ungern är helt enkelt inte ett land som platsar i en union av demokratiska stater. När någon påpekar det brukar reaktionen från Orbán och hans regeringskollegor bli både ilsken och inte sällan personlig.

Full cirkus

Just det hände också efter de nordiska utrikesministrarnas brev till Europarådet i början av maj. Utrikesminister Szijarto har kallat den nordiska oron "patetisk och hycklande". De nordiska ambassadörerna i Budapest har kallats upp till UD. Det har kort sagt varit full show.

Mest är det nog avsett för en inhemsk publik. Yttre hot, verkliga eller inbillade, är en auktoritär ledares bästa verktyg.

Men faktum kvarstår. Utvecklingen i Ungern hotar både EU:s syfte och natur. Landet kan inte fortsätta att ta emot unionens pengar och sitta med vid förhandlingsbordet, samtidigt som man spottar på demokratin.

Det måste sägas.