Jag litar mer på Silvia än på Ulf Kristersson
För statsministern är fattiga barn inte viktiga
Publicerad 2025-04-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Årets majblomma är gul, som en liten sol på kavajslaget. I veckan började försäljningen.
Våren har äntligen kommit till Sverige.
I Knivsta, söder om Uppsala, får varje år en lokalkändis köpa den första majblomman. Det blev körledaren och brandinspektören Kristina Gissler. Upsala Nya Tidning följde med och rapporterade.
Hon köpte sin majblomma av fjärdeklassaren Jemina Keiski, 10 år, från Valloxskolan.
– Pengarna går till fattiga barn. Det tycker jag är bra. Jag är jätteglad att jag får chansen att sälja majblommor, säger Jemina Keiski, till UNT.
Hennes klass får också tio procent av försäljningen för att kunna göra något tillsammans, som att åka till Gröna Lund.
Några hundra mil västerut, i Vita huset, införde Donald Trump samtidigt tullar mot ett 90-tal länder, vissa obebodda. För att sedan pausa dem. Och höja dem för Kina till 84 procent.
Än slank han hit, än slank han dit, än slank han ner i diket.
Världens börser har skakat, rasat och rusat. Tusentals miljarder har försvunnit. Din bästa investering förra veckan hade sannolikt varit att lägga pengarna i en kakburk. Förtroendet är i botten. Tyskland talar om att ta hem sin guldreserv från New York för att inte Trump ska stjäla pengarna.
Det har varit en fullständigt vansinnig vecka.
Ändå är det majblomman jag tänker på, den lilla solen.
– Vart tionde barn i Sverige lever i fattigdom. Både i Knivsta och i hela Sverige har behoven ökat. Knivstaborna brukar vara bra på att köpa majblommor och pengarna från försäljningen i vår kommun går till barn i Knivsta, säger Britt Wallby, från Majblommans styrelse i Knivsta, till UNT.
Majblomman har varit ett vårtecken sedan 1907. Initiativet togs av Beda Hallberg i Göteborg som fick idén av sin dotter. Den första blomman var blå och målet att bekämpa tuberkulos.
Majblommans beskyddare är Drottning Silvia och det var hon som köpte årets allra första blomma. Till och med före Kristina Gissler i Knivsta.
På bilderna ler hon i kapp med barnen som säljer.
Sverige håller på att förändras.
Som Britt Wallby från majblomman konstaterar växer allt fler barn upp i fattigdom.
Enligt siffror från Statistiska centralbyrån lever omkring 580 000 svenskar i materiell och social fattigdom. Och med inflationen så ökar antalet snabbt.
Bara matpriserna har ökat med 25 procent på tre år, och de fortsätter öka. Ofta är det basvaror som kostar mer, som olja, kaffe, smör och kakao. Samtidigt ökar hyror och kostanden för uppvärmning. Handlare passar på att höja sina priser.
För många familjer finns ingenting mer att dra in på.
”Materiell och social fattigdom” handlar inte om att man sover i en trappuppgång utan om att inte ha råd med sådant som är självklart för andra.
Som att ha råd med två par skor.
Som att ha råd med nya kläder eller byta ut utslitna möbler.
Som att ha råd att fika med vänner, minst en gång i månaden.
Som att ha råd att laga en måltid med kött, kyckling, fisk eller vegetariskt alternativ varannan dag.
Som att ha råd att hålla tillräckligt varmt i bostaden.
Nyligen kom en stor undersökning på uppdrag av Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset om situationen för barnfamiljer i Sverige.
– Den här rapporten visar på den ekonomiska ojämlikheten som finns i vårt samhälle. Den har funnits en längre tid, men nu sticker det iväg, säger Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, till Dagens arena.
I undersökningen har man frågat ensamstående föräldrar med låga inkomster om deras situation. Siffrorna är smärtsamma. 29 procent av de tillfrågade hade haft svårigheter att äta sig mätta under se senaste sex månaderna. För 36 procent är det knepigt att ha råd med kollektivtrafik. 44 procent behövde låna pengar. 60 procent är oroliga för hur de alls ska klara sig.
– Kvinnor och män ska kunna leva på sin lön. Många ensamstående mammor jobbar inom äldre- eller barnomsorg, eller handeln. De tar hand om våra barn och föräldrar och servar oss i mataffären, men kan själva inte försörja sina barn, säger Åsa Regnér, generalsekreterare på Rädda Barnen.
Årets majblomma har samma färg som den hade 1925, gul som en smörblomma. Det var ett väldigt annorlunda Sverige, fattigt och lortigt. Idag är vi ett rikt land. Ändå ökar ansökningarna till Majblomman om hjälp från desperata föräldrar.
Majblomman, och övriga frivilliga, gör ett fantastiskt jobb. De har all min respekt. Men jag förväntar mig faktiskt mer av staten. Det Tidöpartierna gör är att vältra över vårt gemensamma ansvar på andra.
Det är en social springnota. Frivilligt socialt arbete kan vara ett komplement till socialtjänsten och det sociala skyddsnätet – men inte någon ersättning.
När den materiella och sociala fattigdomen ökar krävs politik för att vända utvecklingen. Fattigdom är oerhört skadligt och riskerar dessutom att gå i arv.
På tisdag ska regeringen överlämna årets vårbudget till riksdagen. Den borde handla om de fattiga barnen. Om lösningar. Det finns så mycket regeringen skulle kunna göra. Barnbidraget har inte höjts sedan 2018. Boendekostnadsgränsen, som avgör bostadsbidraget, ligger på 1997 års nivå trots att hyrorna sedan dess fördubblats. Kollektivtrafiken blir allt dyrare.
Men istället går Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson i motsatt riktning. Det tillfälliga extra bostadsbidrag som har funnits avskaffas 30 juni.
Det handlar om politiska beslut. Eller moral, om man så vill. Om empati och vanlig hygglighet. Det är lätt att träffa rätt i fördelningspolitiken om man vill.
Men då krävs att man är beredd att se även våra allra minsta.
På den punkten litar jag betydligt mer på Drottning Silvia än på Ulf Kristersson.