Batterifabrik blir en pensionsförsäkring

Investeringar i omställning kan trygga framtiden

Northvolts anläggning i Västerås.

I förra veckan berättade ledningen för batteritillverkaren Northvolt att man fått in ytterligare 22 miljarder kronor i aktiekapital. Fabriken som ännu inte är färdigbyggd ska nu bli ännu större. Den årliga produktionskapaciteten kommer att öka från 40 till 60 GWh.

Jag tänker inte påstå att jag förstår vad just det betyder. Det jag däremot förstår är att batterifabriken i Skellefteå är ett bevis på att Sverige - och världen - fortfarande behöver svensk industri. En passning till politiker och andra som föreställt sig att vi alla skulle kunna leva på aktiehandel och caffe latte.

Förra veckans nyhet bar också på en annan rubrik. En stor del av pengarna är nämligen blivande svenska pensionärers. Den första, andra, tredje och fjärde AP-fonden finns bland investerarna som gör utbyggnaden i Västerbotten möjlig.

Förhoppningsvis blir Northvolt en bra investering för fonderna, men framför kan det bli ett sätt att verkligen trygga pensionerna på allvar. Det handlar inte bara om att samhället ofrånkomligt och oundvikligt måste sluta släppa ut växthusgaser.

Kortsiktigheten är ett av den moderna kapitalismens riktigt stora problem

Kortsiktigheten är ett av den moderna kapitalismens riktigt stora problem. Ägare som bara tittar på kursutvecklingen det senaste kvartalet kan kanske få pengarna att växa, men de bidrar knappast till ett gott samhället. Eller till utveckling.

Som Christer Persson och Stefan Carlén konstaterar i boken Sysselsättningskoden går bristen på investeringar så småningom ut över produktiviteten.

Hur många gånger har vi inte sett hur börsen jublat över besparingsprogram och uppsägningar? Och hur ofta har man inte i efterhand konstaterat att dessa besparingar stått både samhället och företagen dyrt?

Det värsta är att våra egna pengar många gånger varit en av motorerna bakom den destruktiva kvartalskapitalismen. Pensionsfondernas uppdrag har ju varit att förränta pengar, inte att medverka till långsiktighet eller samhällsbygge. När läget varit det rätt har man köpt. När kursen gått upp tillräckligt har man sålt.

Med den sortens ägare går kraven på snabb och hög avkastning före investeringar i utveckling, nya maskiner eller personal. Tror någon att det egentligen tryggar pensionerna?

Kanske är det att göra en höna av en fjäder, men jag anar att det där kan vara på väg att ändras. Jätteinvesteringarna på framtidens industri i norr är ett tecken. Diskussioner om pensionsfonders och bankers ansvar i klimatomställningen ett annat.

Att AP-fonderna nu är med och satsar nya pengar i batterifabriken i Skellefteå blir i det sammanhanget ett tredje tecken.

Kanske har det äntligen gått upp för makthavarna att framtidens pensioner bara kan tryggas av arbete och av ett samhälle som fungerar.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.